rietvinkrups sneeuw klein

Bibberende rupsen

De Vlinderstichting
25-JAN-2010 - Overwinterende dieren zijn vaak helemaal in rust. Zo proberen ze de koude periode te overleven. Soms worden ze echter, waarschijnlijk gestoord, actief en dan kom je ze zelfs in de sneeuw tegen, zoals deze rietvinkrups.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op maandag 25 januari 2010

Overwinterende dieren zijn vaak helemaal in rust. Zo proberen ze de koude periode te overleven. Soms worden ze echter, waarschijnlijk gestoord, actief en dan kom je ze zelfs in de sneeuw tegen, zoals deze rietvinkrups.

De rietvink overwintert als rups. De rupsen kruipen weg op allerlei beschutte plekken en hopen zo de koude winter te overleven. Zo weggescholen worden ze niet gezien. Als ze gestoord worden moeten ze hun veilige overwinteringsplek verlaten en dan kunnen natuurliefhebbers ze te zien krijgen. Zo kwam Judith Bouma in het Fochteloerveen deze rups van de rietvink tegen. Ze schrijft: “Vandaag was het onder nul in het veen en trof ik een Rietvinkrups aan, de foto (rechts) is met opzet van een grotere afstand genomen vanwege de sneeuw en het ijs. Soms tref ik een enkele keer een Eikenbladrupsje aan deze tijd van het jaar, maar die gaan met het jaar achteruit in het veen tot mijn enorme spijt. Hoe dan ook, in deze kou en harde wind verbaas ik me erover. Ook al weet ik dat het kan, het blijft een verrassing”. In 2004 had Judith ook al een rups in de sneeuw aangetroffen (foto onder).

De rietvink is een vrij gewone soort die verspreid over het hele land voorkomt en een voorkeur heeft voor vochtige gebieden met rietvegetatie. De rupsen eten als het warmer is van riet en andere harde grassen, waaronder kropaar en duinriet.

Tekst: Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto’s: Judith Bouma