Steenuil

Steenuilen versus holenduiven

Vogelbescherming Nederland
1-MEI-2010 - The battle of the birds is los gebarsten. Het nestje steenuilen op www.beleefdelente.nl heeft concurrentie gekregen van een paartje holenduiven. Beide soorten hebben al eieren gelegd en één van de twee zal het onderspit moeten delven. Tot groot verdriet van sommige bezoekers.

Bericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland op [publicatiedatum]

The battle of the birds is losgebarsten. Het nestje steenuilen op www.beleefdelente.nl heeft concurrentie gekregen van een paartje holenduiven. Beide soorten hebben al eieren gelegd en één van de twee zal het onderspit moeten delven. Tot groot verdriet van sommige bezoekers.

Nestplaatsconcurrentie tussen steenuilen, holenduiven, torenvalken en kauwen is een normaal verschijnsel, dat zich ook afspeelt in andere nestkasten en in natuurlijke holten. Er zijn vaak meer gegadigden voor eenzelfde holte of nestkast. Het verschil is nu dat we deze strijd met dank aan de camera’s kunnen volgen.

Bij sommige bezoekers van Beleef de Lente roept dat de vraag op of we niet moeten ingrijpen. Het nestje holenduiven zou moeten worden verplaatst, of erger: worden vernietigd. Los van het feit dat dit volgens de wet niet mag (alle broedende vogels zijn in de Flora- en Faunawet beschermd): weinig natuurbeschermers zouden dat willen doen. De natuur is hard. De steenuiltjes verorberen muizen en kikkers. Kerkuilen eten jonge boerenzwaluwen, een specht smikkelt van de jonge boomklevertjes en de oehoe doet zich tegoed aan een buizerd. Eten en gegeten worden.

Steenuil (Foto: Martin Hierck)
Holenduiven staan bekend als afwachtende duiven die in de strijd met nestplaatsconcurrenten als kauwen, torenvalken, kerkuilen en steenuilen meestal het onderspit delven. Zo af en toe zit er echter een paartje tussen dat wat agressiever is en zich niet zomaar de kast uit laat vegen. Als ze er in slagen jongen groot te brengen zullen ze hun ‘agressieve’ genen overdragen, waardoor ook hun jongen wat beter toegerust worden om de concurrentie aan te gaan. Het is aan de steenuilen hier een antwoord op te vinden. Door honger en hormonen gedreven heeft het vrouwtje op Beleef de Lente haar angst om naar buiten te gaan nu al een aantal keren weten te overwinnen. 

Concurrentie tussen soorten is iets wat zich elke dag en overal afspeelt. Het is bijzonder dat we dit nu voor onze ogen zien voltrekken. En hoewel we moeten oppassen er met al te menselijke ogen naar te kijken, mogen we gerust wat bewondering hebben. Niet alleen voor het ‘dappere’ steenuiltje dat de heftige reacties van de duiven probeert te weerstaan, maar ook voor de duiven. Zij hebben het lef gehad deze ‘gevaarlijke’ plaats uit te kiezen om hun eieren te leggen. Tenslotte willen beide vogels maar één ding: jongen groot brengen. Neem ze dat eens kwalijk!

Op www.beleefdelente.nl zijn de steenuilen en de holenduiven 24 uur per dag live te bekijken.

Tekst: Marieke Dijksman, Vogelbescherming Nederland
Foto: Martin Hierck