boomblauwtje berk klein

Vlinders laat dit jaar

De Vlinderstichting
24-FEB-2010 - Volgens de vliegtijdvoorspelling voor de dagvlinders moeten we nog weken wachten voordat de vlinders zullen verschijnen. Het koele weer houdt ze nog lekker in winterslaap. Voor de popoverwinteraars moeten we dit jaar waarschijnlijk zelfs wachten tot in april.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op woensdag 24 februari 2010

Volgens de vliegtijdvoorspelling voor de dagvlinders moeten we nog weken wachten voordat de vlinders zullen verschijnen. Het koele weer houdt ze nog lekker in winterslaap. Voor de popoverwinteraars moeten we dit jaar waarschijnlijk zelfs wachten tot in april.

 
  Boomblauwtje
Jaarlijks worden de temperatuur en de hoeveelheid zonlicht bijgehouden. Daaruit kunnen we voorspellen wanneer vlinders te zien zullen zijn. De vier vlinderoverwinteraars: kleine vos, dagpauwoog, citroenvlinder en gehakkelde aurelia zijn er normaliter het eerste bij. Dagpauwoog en kleine vos zijn ook dit jaar al af en toe gezien, maar dat zijn vlinders die uit hun overwinteringsplek zijn verstoord. Op een zonnige, wat warmere dag kunnen al meer van deze vlinders gezien worden, maar het zal nog wel tot half maart duren voordat de trefkans echt toeneemt. De vlinders die als pop overwinteren, verwachten we zelfs pas in april. Door de kou gaat de ontwikkeling van de poppen veel langzamer dan in de winter 2007-2008, toen de gemiddelde temperatuur vele graden hoger lag. Op 24 februari van dat jaar waren de eerste koolwitjes al actief. Zowel klein, klein geaderd als groot koolwitje waren toen al gemeld. Ook boomblauwtje en bont zandoogje vlogen al. Vorig jaar rond deze tijd was echter alleen het klein koolwitje als popoverwinteraar waargenomen. Wilt u zelf bijhouden wanneer vlinders te verwachten zijn, ga dan naar de vliegtijdvoorspelling op de site van De Vlinderstichting.

Tekst en foto: Kars Veling, De Vlinderstichting