Lepelaar, www.ivnvechtplassen.org

Eerste lepelaars in Ackerdijkse Plassen

4-MRT-2010 - Boswachter van Schie zag 2 maart de eerste lepelaars in de Ackerdijkse Plassen. De witte vogels rusten hier uit en zoeken naar voedsel. Daarna vliegen ze door: op zoek naar een broedplek.

Bericht uitgegeven op donderdag 4 maart 2010

Boswachter van Schie zag 2 maart de eerste lepelaars in de Ackerdijkse Plassen. De witte vogels rusten hier uit en zoeken naar voedsel. Daarna vliegen ze door: op zoek naar een broedplek.

Lente is begonnen
Boswachter Martijn van Schie zag dinsdag 2 maart de eerste lepelaars in de Ackerdijkse Plassen (Zuid-Holland). Volgens de boswachter is dat het bewijs dat de lente echt is begonnen. Met de rust en het heldere water van de Ackerdijkse Plassen is dit natuurgebied een ideaal overnachtings- en voedselgebied voor deze mooie witte vogel.

Lepelvormige snavel
Tijdens de trektocht van lepelaars vanuit Afrika vliegen ze over de moerassen van Spanje en Frankrijk. In de moerassen kunnen ze uitrusten en voedsel vinden. Met hun lepelvormige snavel vissen ze kleine waterdieren uit het ondiepe water. Hun einddoel is een geschikte broedplaats vinden, bijvoorbeeld in Nederland. Ook de lepelaars in de Ackerdijkse Plassen zoeken een broedplek en trekken waarschijnlijk snel door.

Bron en meer informatie: Natuurmonumenten
Foto: IVN Vecht en Plassengebied