Start bloei en bladontplooiing van de berk.

Eerste berken bijna in bloei

De Natuurkalender
30-MRT-2010 - De Pollenplanner op Allergieradar.nl verwacht dat rond 2 april in het zuidwesten van het land de eerste berkenpollen in de lucht te vinden zullen zijn. Rond 28 april zal het berkenpollenseizoen voorbij zijn maar beginnen de grassen te bloeien.

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op dinsdag 30 maart 2010

De Pollenplanner op Allergieradar.nl verwacht dat rond 2 april in het zuidwesten van het land de eerste berkenpollen in de lucht te vinden zullen zijn. Rond 28 april zal het berkenpollenseizoen voorbij zijn maar beginnen de grassen te bloeien.

De piek van de elzenpollen van 2010 ligt inmiddels achter ons. Het gemiddelde klachtenniveau op www.allergieradar.nl zakte daardoor de laatste dagen terug van 6 naar 4. Hooikoortspatiënten die van zowel elzenpollen als berkenpollen last hebben moeten de komende dagen echter alweer rekening houden met de eerste berkenpollen in de lucht. De Pollenplanner verwacht dat in het zuidwesten van het land de eerste berkenpollen rond 2 april in de lucht zullen komen. Vanaf 10 april is het berkenpollenseizoen in het hele land begonnen.

De verwachting kan er een paar dagen naast zitten maar ook aan de bomen is te zien dat de bloei niet lang meer op zich laat wachten. Op een aantal plaatsen wordt al bladontplooiing van de berk gezien. De bladontplooiing valt bij de berk vrijwel tegelijkertijd met het begin van de bloei.

Het hoofdseizoen van de berkenpollen zal naar verwachting rond 11 april in het zuidwesten van het land beginnen en vanaf 20 april ook in het noorden van het land. Daar houdt het hoofdseizoen aan tot 28 april.

Start bloei en bladontplooiing van de berk (Foto: Arnold van Vliet).
De Pollenplanner verwacht dat het berkenpollenseizoen naadloos over zal gaan in het graspollenseizoen. Vanaf 28 april worden in het zuiden van het land de eerste graspollen verwacht en vanaf 19 mei kunnen in het hele land graspollen aangetroffen worden.

Tekst en foto: Arnold van Vliet, De Natuurkalender, Wageningen University