ringslang

Slangen wakker

Stichting RAVON
4-APR-2010 - In Drenthe zijn de afgelopen week de eerste parende ringslangen gesignaleerd. Op verschillende andere plaatsen in Nederland zijn tijdens de afgelopen zonnige voorjaarsdagen ook al ringslangen uit hun winterverblijven gekomen. De dieren zijn door het intreden van de kou rond oktober in winterrust gegaan om bij de eerste zonnige voorjaarsdagen, meestal medio maart, weer te ontwaken.

Bericht uitgegeven door Stichting RAVON op zondag 4 april 2010

In Drenthe zijn de afgelopen week de eerste parende ringslangen gesignaleerd. Op verschillende andere plaatsen in Nederland zijn tijdens de afgelopen zonnige voorjaarsdagen ook al ringslangen uit hun winterverblijven gekomen. De dieren zijn door het intreden van de kou rond oktober in winterrust gegaan om bij de eerste zonnige voorjaarsdagen, meestal medio maart, weer te ontwaken.

Kort na het ontwaken gaan de mannelijke ringslangen op zoek naar vrouwtjes om te paren. Hierbij is het mogelijk dat meerdere mannetjes zich op hetzelfde moment om een vrouwtje verstrengelen en als eerste tot paring proberen te komen. De vrouwtjes zullen vanaf de tweede helft van mei op zoek gaan naar geschikte eiafzetplaatsen om daar korte tijd later hun eieren af te zetten.

Foto: Arnold van Rijsewijk

Broeihopen
Om ervoor te zorgen dat geschikte eiafzetplaatsen aanwezig zijn, worden op veel plaatsen in Nederland ‘broeihopen’ aangelegd. Door de broei, het resultaat van de afbraak van organisch materiaal, ontstaat een verhoogde temperatuur. Juist door deze verhoogde temperatuur zijn broeihopen bijzonder geschikt voor het uitbroeden van ringslangeieren. Eind augustus verschijnen de eerste jongen uit het ei.

Tekst: Richard Struijk, RAVON
Foto: Arnold van Rijsewijk, RAVON