Pluisjes van populier

Sneeuw in juni

De Natuurkalender
4-JUN-2010 - De afgelopen dagen lijkt het wel een beetje te sneeuwen. Witte vlokjes zweven door de lucht en vinden vaak hun einde in de straatgoot. Deze vorm van neerslag is echter niet afkomstig van donkere wolken. Populieren en wilgen zijn de beruchte veroorzakers.

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op [publicatiedatum]

De afgelopen dagen lijkt het wel een beetje te sneeuwen. Witte vlokjes zweven door de lucht en vinden vaak hun einde in de straatgoot. Deze vorm van neerslag is echter niet afkomstig van donkere wolken. Populieren en wilgen zijn de beruchte veroorzakers.

Populierenzaadjes (Foto: Rasbak)Het heeft wel wat, van die ronddwarrelende pluisjes in de lucht. Het is net of je je in een kerstkaart bevindt, maar dan zonder de kou. In april tot en met uiterlijk juli is het mogelijk om je af en toe in een sneeuwlandschap te bevinden. De doosvrucht van de vrouwelijke populieren springt dan open om de kleine zaadjes te verspreiden. Deze zaadjes zijn echter omgeven door heel wat pluis om zo goed door de wind meegevoerd te kunnen worden.

Populierenpluisjes in de tuin (foto: Wikipedia Publiek Domein)Zowel populieren als wilgen staan bekend om het produceren van pluisjes, of eigenlijk zijn ze er om berucht. Niet iedereen is namelijk blij met die pluisjes. Ze kunnen voor wat extra schoonmaakwerk zorgen als ze voor lange tijd bij je de tuin in komen waaien of zelfs het huis binnen komen vliegen. Sommige mensen vinden het zo vervelend dat ze met mooi weer de ramen en deuren gesloten houden. Daarnaast zijn de pluisjes erg brandgevaarlijk. Zeker als er met lekker weer een zonnetje op schijnt. Veel mensen denken dat de pluisjes allergische reacties kunnen veroorzaken, maar dat is niet juist. Het verschijnen van de pluisjes valt samen met die van allerlei pollen, zoals van gras, weegbree en zuring. Die veroorzaken de allergische reacties.

Een krantenartikel van vorig jaar oktober meldt dat in het plaatsje Tuitjenhorn (Noord-Holland) is besloten om 32 gezonde volgroeide populieren te kappen. Met hun ‘sneeuwgedrag’ hadden de populieren zichzelf blijkbaar de das omgedaan.

Tekst: Lysanne Snijders, De Natuurkalender