Damhert

Aangereden damhert na zoekactie teruggevonden

18-JUN-2010 - Het damhert dat dinsdagochtend 8 juni is aangereden op de N206 bij Ruigenhoek is teruggevonden. Twee boswachters van Staatsbosbeheer en Zuid-Hollands Landschap hebben het gewonde dier met een speciaal daarvoor opgeleide hond opgespoord. Omdat het dier zwaar gewond was, is het ter plekke uit zijn lijden verlost.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Het damhert dat dinsdagochtend 8 juni is aangereden op de N206 bij Ruigenhoek is teruggevonden. Twee boswachters van Staatsbosbeheer en Zuid-Hollands Landschap hebben het gewonde dier met een speciaal daarvoor opgeleide hond opgespoord. Omdat het dier zwaar gewond was, is het ter plekke uit zijn lijden verlost.

Damhert (Foto: Bruno Navez) Het aangereden damhert had zich ondanks twee gebroken poten enkele honderden meters van de plek des onheil verplaatst. Daarom konden de betrokken automobilist en de opgeroepen boswachter het dier niet direct vinden. Tijdens een zoekactie vonden Staatsbosbeheer en Zuid-Hollands Landschap het dier een dag later toch.

Valwildteam
Regelmatig komen boswachters na een melding van een gewond dier in actie. Samen met de politie zijn zij onderdeel van het in oprichting zijnde ‘valwildteam’. Op de Veluwe bestaan dit soort teams al langer, met als doel het onnodig lijden van gewonde dieren zoals reeën en damherten zoveel mogelijk beperken.

Meld aanrijding
Ondanks de schrik die een aanrijding met zich meebrengt is het dus belangrijk contact op te nemen met de politie. Als politie, natuurbeherende organisaties zoals Zuid-Hollands Landschap en Staatsbosbeheer, en de automobilist adequaat reageren, kan dat onnodig lijden van dieren beperken.

Bron: Staatsbosbeheer
Foto: Bruno Navez, GNU Free Documentation License