Eekhoorn

Eekhoorn en hazelmuis winnaars Fotowedstrijd Rode Lijst Zoogdieren

Zoogdiervereniging
3-DEC-2020 - Afgelopen week werden tijdens de Zoogdierdag van de Zoogdiervereniging de tien winnende foto’s van de grote Fotowedstrijd Rode Lijst Zoogdieren bekendgemaakt. Bij de wedstrijd ging het niet alleen om de zoogdieren die daadwerkelijk op de rode lijst zijn gekomen, maar om alle soorten die beschouwd zijn voor de actuele Rode Lijst.

Met zijn prachtige foto van een eekhoorn in Twente werd Mike Seuters tot winnaar uitgeroepen. Hij wint de hoofdprijs: een Bushnell wildcamera. De tweede prijs gaat naar Herman de Jongh met een foto van de bijzondere hazelmuis die hij zag nabij Epen. Hij wint een T-shirt van het ‘Jaar van de Otter 2021’. Bekijk hieronder de top tien mooiste zoogdierfoto’s van deze wedstrijd en lees de bijbehorende ingezonden verhalen.

Mike Seuters – eekhoorn

Deze foto van een eekhoorn heb ik vorig jaar herfst gemaakt in een fotohut in Twente. Tijdens het fotograferen van vogels verscheen na twee à drie uur deze eekhoorn ineens voor mijn camera om een slokje water te komen drinken. De herfstkleuren in combinatie met de kleur van de eekhoorn maakten het een bijzonder mooie setting. Het is altijd een verrassing als je zo een prachtig dier zo kan fotograferen. Echt een mazzelmoment. Ik hoop dat zo'n leuk beestje niet op de Rode Lijst gaat komen en dat het goed zal gaan met de populatie van deze dieren in Nederland.

Eekhoorn

Herman de Jongh – hazelmuis

Tijdens een natuurwandeling in een natuurgebied nabij het Limburgse Epen, waar al bekend was dat er hazelmuizen leven, kwam ik samen met medenatuurliefhebber Merijn een hazelmuiskast tegen die verticaal hing. Omdat dit normaal gesproken niet optimaal is voor de bijzondere hazelmuis besloten we om het kastje even recht te hangen. Toen we de tak met het kastje aanraakten, schoot er plots een beest uit dat daarna kort even ging zitten. Een ware hazelmuis liet zich daarna heel even bekijken en fotograferen. Al gauw besloot het dier terug zijn schuilplaats in te gaan. Om de hazelmuis niet verder te storen, hebben we het kastje toch maar verticaal laten hangen.

Hazelmuis

Joris Verhees - bosvleermuis

In 2019 vond het jaarlijkse zomerkamp van de Veldwerkgroep plaats in Bosnië en Herzegovina. Tijdens dit kamp zijn onder andere vleermuizen intensief geïnventariseerd. Op één locatie werden er wel drie bosvleermuizen gevangen. Tijdens het vrijlaten van deze dieren is het gebruikelijk om ze vanaf een hoge plek, zoals op een boom, weg te laten vliegen. Vlak voor deze bosvleermuis zijn vrijheid tegemoet vloog kon ik hem nog net fotograferen!

Bosvleermuis

Joris Verhees - dwergmuis

Tijdens een muizeninventarisatie is het, ten behoeve van een juiste soortdeterminatie, gebruikelijk om muizen te vangen. Afgelopen najaar was ik bezig met een dergelijk onderzoek naar muizen, waarbij deze dwergmuis in een val zat. Toen ik het dier losliet in het gras klom deze dwergmuis omhoog in een uitgebloeide berenklauw. Toen de muis eenmaal bovenin zat en niet meer verder kon, maakte ik deze foto. Dwergmuizen staan bekend als echte klimmers. In hun leven komen ze namelijk nauwelijks aan de grond en zelfs hun bolvormige nest bouwen ze in de vegetatie. 

 Dwergmuis

Marianne Jonkman – damhert

Het was een van de weinige dagen dat er iets van sneeuw was gevallen. Het was dan misschien een flinterdun laagje over het landschap, maar net genoeg voor een winters plaatje. Tijdens een wandeling deze dag kwam ik dit hert tegen dat rustig aan het eten was en af en toe opkeek om zijn omgeving te checken. Op dat moment kon ik deze foto maken met zijn blik recht in de camera en de sneeuwvlokjes op zijn snoet. Door de kleuren van het gras en de sneeuw gaat het hert, met vergelijkbare vachtkleur, bijna op in zijn omgeving.

Damhert

Susanne Kuijpers – haas

Het zijn misschien wel de mooiste ochtenden in het jaar. Van die ochtenden in april waarop de grondmist nog boven de velden hangt en beschenen wordt door de eerste zonnestralen, terwijl de weidevogels jubelend van zich laten horen. Terwijl ik dit feestje van de natuur genietend aanschouw, valt mijn oog op een haas die ook over de weilanden uitkijkt en net als ik erg tevreden lijkt te zijn met deze prachtige ochtend. Een kievit vliegt voor de haas langs, een ideaal moment voor een foto om daarmee de heerlijke sfeer van deze voorjaarsochtend in een beeld vast te kunnen leggen.

Haas

Bianca Blonk – ree

Deze foto is gemaakt in een park in Assen. Ik wist dat hier reeën leefden en had ze al vaker bezocht. ’s Avonds ruim voor zonsondergang ga ik meestal naar hun gebied toe en zoek hier een mooi plekje uit om ze zonder verstoring te observeren. Al vaker had ik ze tijdens het grazen op korte afstand in mooi avondlicht kunnen fotograferen. Het idee ontstond om op de kop van een sloot te gaan zitten en te wachten op een springende ree. Dit wachten op het juiste moment heeft wel even geduurd, maar na weken aanhouden lukte het dan eindelijk. Het ree is dan misschien vrij algemeen en zal niet snel op de rode lijst komen, maar het is wel een prachtig dier om eens de tijd voor te nemen.

Ree

Robbert Willems – bever

Deze foto is gemaakt in het mooie natuurgebied de Collse Zeggen dichtbij huis. Ik ga hier geregeld naar toe om vogels te kijken en te fotograferen. Deze mooie bever kwam ik op een zomeravond tegen toen ik even stond te luisteren naar een vogel. Omdat ik stilstond had hij me niet opgemerkt en kwam hij rustig op me af zwemmen. Dit is nog een jonge bever die wellicht voor het eerst buiten zijn vertrouwde burcht op pad ging. Misschien dat hij zich daarom ook van geen gevaar bewust was. Nadat hij me tot enkele meters had benaderd, kreeg hij toch wat argwaan en zwom met hetzelfde rustige gangetje weg. Echt een geluksmoment!

Bever

Leo Heemskerk – eikelmuis

Op een zomerse avond in 2018 zag ik bij ons vakantiehuis in het zuiden van de Bourgogne een muis wegschieten. De volgende dag heb ik een wildcamera geplaatst om te kijken met welk dier ik te maken had. Bij het controleren van de beelden herkende ik een fraaie muizensoort die ik al lang wilde zien: de eikelmuis! De avonden daarop ben ik met hoofdlamp en camera rond het huis op zoek geweest naar de muizen en trof ik enkele volwassen en jonge dieren aan. Na veel proberen was het gelukt om een foto te maken van deze mooie soort in een druivenstruik. Deze fraaie en opvallend getekende slaapmuis met mooie lange pluimvormige staart verdient het om beschermd te worden.

Eikelmuis

Marcel Cox – bosmuis

In de herfst van 2018 was ik samen met mijn zoontjes van twee en vier jaar in de bossen bij Bad Bentheim op zoek naar kleine bosdiertjes. Nadat we verschillende diertjes hadden gevonden, troffen we onder een boomstam deze bosmuis aan. Tot mijn grote verbazing liep de bosmuis niet weg, waardoor ik tijd had om de camera te pakken. Toen zag ik pas dat de bosmuis haar jongen aan het zogen was. Uiteindelijk liep ze wel weg, terwijl de jongen achterbleven tussen de herfstbladeren. We zijn op een afstandje blijven kijken en zagen dat de moeder terugkwam om de jongen een voor een op te halen om ze ergens anders onder te brengen.

Bosmuis

33 winnaars

Voor 33 soorten werd een winnende foto ingestuurd. Deze zijn opgenomen in het basisrapport (pdf: 10,1 MB) van de Rode Lijst Zoogdieren.

Zoogdier

Fotograaf

 

Zoogdier

Fotograaf

 

Aardmuis

Bas Dielen

 

Haas

Susanne Kuijpers

 

Bever

Robbert Willems

 

Hazelmuis

Herman de Jongh

 

Bosmuis

Marcel Cox

 

Hermelijn

K. Hiemstra

 

Bosvleermuis

Joris Verhees

 

Huismuis

Bas Dielen

 

Brandts vleermuis

Joris Verhees

 

Kleine hoefijzerneus

Joris Verhees

 

Bruine rat

Bas Dielen

 

Konijn

Fokko Erhart

 

Damhert

Marianne Jonkman

 

Otter

Fokko Erhart

 

Das

Herman de Jongh

 

Ree

Bianca Blonk

 

Dwergmuis

Joris Verhees

 

Rosse woelmuis

Piet Driessen

 

Edelhert

Lourens Valster

 

Steenmarter

Bas Dielen

 

Eekhoorn

Mike Seuters

 

Vale vleermuis

Joris Verhees

 

Egel

Bastiaan Willemsen

 

Veldmuis

Joris Verhees

 

Eikelmuis

Leo Heemskerk

 

Vos

Peter Waardenburg

 

Franjestaart

Joris Verhees

 

Watervleermuis

Herman de Jongh

 

Gewone grootoorvleermuis

Marleen van de Velde

 

Wezel

Susanne Kuijpers

 

Gewone zeehond

Fred Hopman

 

Wild zwijn

Lourens Valster

 

Grijze grootoorvleermuis

Mark Sloendregt

       

Wij danken de jury bestaande uit Dick Klees, Dirk en Luc Hoogestein en Niels Gilissen.

Tekst: Zoogdiervereniging
Foto's: Mike Seuters; Herman de Jongh; Joris Verhees; Marianne Jonkman; Susanne Kuijpers; Bianca Blonk; Robbert Willems; Leo Heemskerk; Marcel Cox