Hermelijn in Hankensbuttel

Zet jouw beeld in voor de bescherming van zoogdieren

Zoogdiervereniging
11-JUL-2019 - Een beeld zegt meer dan duizend woorden. En voordat je dat beeld hebt geschoten, heb je vaak eerst heel geduldig en vol spanning een dier geobserveerd. Wij zijn op zoek naar al die mensen die vol geduld of soms snel met veel geluk de mooiste plaatjes schieten. Dit is je kans: in het kader van de actualisatie van de Rode Lijst Zoogdieren organiseert de Zoogdiervereniging een fotowedstrijd, doe mee!

Om zoogdieren goed op de foto te krijgen moet je vaak veel geduld en/of geluk hebben. Als het eenmaal gelukt is, dan wil je natuurlijk dat iedereen die prachtige foto kan zien. Mooie foto's kunnen mensen inspireren om zich in te zetten voor de bescherming van deze dieren. Doe daarom mee aan onze fotowedstrijd!

Hoe kan ik meedoen?

Je kan foto’s insturen van inheemse, in het wild voorkomende soorten die zich minimaal tien jaar in het wild in ons land voortplanten. Dus bijvoorbeeld wel de otter, maar niet de wolf en de wilde kat. Je mag ook foto’s insturen van uitgestorven soorten, die je in een dierentuin of het buitenland hebt gefotografeerd. Voorkom uiteraard verstoring tijdens het fotograferen, en zorg dat de omgeving eruit ziet als wilde Nederlandse natuur zonder hekken. Iedereen mag meedoen, tenzij je beroepsfotograaf of medewerker van de Zoogdiervereniging bent. Lees hier de spelregels. Foto's insturen kan tot uiterlijk 31 december 2019. 

Win een wildcamera!

Per zoogdiersoort wordt de mooiste foto opgenomen in het Basisrapport van de Rode Lijst. De fotograaf van de mooiste foto van een soort die op de Rode Lijst komt, wint een wildcamera. De tien mooiste foto’s worden in het voorjaar van 2020 gepubliceerd in ons blad Zoogdier en op onze website. Daarnaast stelt de Zoogdiervereniging nog andere mooie prijzen beschikbaar. Bijvoorbeeld een aparte prijs voor de jongste fotograaf met een soortwinnende foto en ééntje voor beste foto van een soort die niet op de Rode Lijst komt. De onafhankelijke jury bestaat uit natuurfotografen Dick Klees, Niels Gillissen en Dirk Hoogenstein. De winnaars krijgen na het vaststellen van de Rode Lijst een persoonlijk bericht. 

Rode lijst Zoogdieren

HermelijnDe Rode Lijst Zoogdieren geeft iedere tien jaar een overzicht van de zeldzaamheid en trend van in het wild voorkomende, en uitgestorven zoogdieren in Nederland. Een groot aantal van deze soorten krijgt als status ‘thans niet bedreigd’. Andere soorten waarvan de zeldzaamheid groter is of de trend negatiever krijgen een status ‘kwetsbaar’, ‘bedreigd’, ‘ernstig bedreigd’ of ‘uitgestorven’. Lees meer over de Rode Lijst Zoogdieren in het tijdschrift Zoogdier dat komend najaar uitkomt.

Tekst en foto: Ellen van Norren, Zoogdiervereniging