paddenregen

Babyboom in kikkerland

Stichting RAVON
27-JUN-2010 - De afgelopen dagen zijn op verschillende plekken in ons land de eerste juveniele bruine kikkertjes weer gezien! Met honderden tegelijk verlaten de kleine net gemetamorfoseerde kikkers het water, waarin ze tot dat moment geleefd hebben, en zetten hun eerste stapjes op het land. De diertjes zijn nauwelijks groter dan een vlieg.

Bericht uitgegeven door Stichting RAVON op zondag 27 juni 2010

De afgelopen dagen zijn op verschillende plekken in ons land de eerste juveniele bruine kikkertjes weer gezien! Met honderden tegelijk verlaten de kleine net gemetamorfoseerde kikkers het water, waarin ze tot dat moment geleefd hebben, en zetten hun eerste stapjes op het land. De diertjes zijn nauwelijks groter dan een vlieg.

Kleine padjes (foto: Tamira Hankman)Meestal zo rond deze tijd metamorfoseren dikkopjes in kleine padjes en bruine kikkertjes. Als de metamorfose aan de gang is, kun je in een rand van 10 meter rondom het water gedurende enkele weken jonge dieren aantreffen. Soms ziet de oever echt zwart van de miniatuurkikkertjes en -padjes en moet je bij elke stap die je zet goed opletten om er niet een aantal te vertrappen. Opvallend is altijd hoeveel kleiner de diertjes (met hun 1 à 2 centimeter) zijn dan toen ze nog een dikkopje waren. 

Omdat de kikkers en padden na hun winterslaap vrijwel tegelijkertijd en veelal op dezelfde plaats hun eitjes leggen, verlaten de jonge dieren enkele weken later ook massaal het water. Meestal gebeurt dit op een regenachtige avond, wat waarschijnlijk de reden is geweest om het bijzondere schouwspel de naam 'paddenregen' te geven. De jonge amfibieën verspreiden zich op het land en gaan op zoek naar een geschikt zomerbiotoop.

Nu de eerste bruine kikkertjes zijn gemeld, zullen ook de kleine padjes niet lang op zich laten wachten. De groene kikker volgt wat later.

Tekst en foto: Tamira Hankman, RAVON