Bruine kikker. Foto: Axel Wiewel, Natuurmonumenten

Donderbui lokt padden en kikkers naar buiten

Stichting RAVON
25-JUL-2010 - Onweer jaagt mensen naar een veilige schuilplaats, maar de dappere natuurwaarnemer kan fascineerende waarnemingen doen tijdens een flinke donderbui. Zo komen padden en kikkers massaal te voorschijn.

Bericht uitgegeven door Stichting RAVON op 25 juli 2010 

Onweer jaagt mensen naar een veilige schuilplaats, maar de dappere natuurwaarnemer kan fascineerende waarnemingen doen tijdens een flinke donderbui. Zo komen padden en kikkers massaal te voorschijn.

Gewone pad tijdens onweersbui (foto: Emil Kuijs)

Tijdens het RAVON vissenweekend in Overijssel werden de aanwezige vrijwilligers overvallen door zo’n pittige donderbui. Op een kort filmpje werd het gedrag van een bruine kikker en een gewone pad tijdens het onweer vastgelegd.

 

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

Bruine kikker tijdens onweersbui (foto: Emil Kuijs)

Tijdens een donderbui hebben de padden en kikkers niet veel te vrezen van hun natuurlijke vijanden en lopen ze geen risico uit te drogen door de zon. Een ideaal moment dus om te zwerven. Het grootste gevaar dreigt voor de padden en kikkers die zich op de wegen begeven en daar het risico lopen te worden overreden door automobilisten. Een extra reden om voorzichtig te rijden tijdens een flinke onweersbui.

Tekst: Kris Joosten, RAVON
Foto’s en film: Emil Kuijs