Boerenwormkruid. Paul Busselen, Katholieke Universiteit Leuven. http://www.kuleuven-kortrijk.be/bioweb

Boerenwormkruid begint te bloeien

De Natuurkalender
10-JUL-2010 - Boerenwormkruid begint in bloei te komen, de eerste meldingen zijn binnen bij De Natuurkalender. De verwachting is dat boerenwormkruid dit jaar gemiddeld voor het eerst bloeit op 15 juli. Dit is slechts vier dagen eerder dan in de periode 1940 tot 1968, maar later dan de afgelopen tien jaren. 2007 spant de kroon. Ten opzichte van dat jaar staat boerenwormkruid dit jaar zelfs 1 maand later in bloei.

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op [publicatiedatum]

Boerenwormkruid begint in bloei te komen, de eerste meldingen zijn binnen bij De Natuurkalender. De verwachting is dat boerenwormkruid dit jaar gemiddeld voor het eerst bloeit op 15 juli. Dit is slechts vier dagen eerder dan in de periode 1940 tot 1968, maar later dan de afgelopen tien jaren. 2007 spant de kroon. Ten opzichte van dat jaar staat boerenwormkruid dit jaar zelfs 1 maand later in bloei.

Boerenwormkruid (foto: Paul Busselen, KU Leuven)

De afgelopen tien jaar heeft boerenwormkruid niet zo laat in bloei gestaan. Daarmee lijkt dit jaar voor boerenwormkruid een normaal jaar te worden. We beschouwen de periode 1940 tot 1968 als normaal, toen boerenwormkruid voor het eerst bloeide op 19 juli. In 2006 bloeide boerenwormkruid voor het eerst op 13 juli, in de periode 2001 tot 2005 op 5 juli, in 2008 op 1 juli en in 2009 op 29 juni. Ten opzichte van 2007 begint boerenwormkruid zelfs een maand later te bloeien, het kruid begon toen al op 15 juni te bloeien.

Bloeiwijze van boerenwormkruid (foto: Paul Busselen, KU Leuven)Boerenwormkruid is tijdens de bloei een opvallende verschijning in onze wegbermen. De plant kan tot 120 centimeter groot worden met opvallende, kleine, goudgele bloemhoofdjes. Meestal zitten hier geen lintbloemen aan. Het lijken daardoor bijna een soort kwastjes. De plant werd vroeger onder andere gebruikt als ontwormingsmiddel, vandaar de naam wormkruid. De plant schijnt in kleine hoeveelheden wel gebruikt te worden in het eten, maar is in grotere hoeveelheden giftig. Voorzichtigheid is dus geboden.

>> Meld ook uw eerste bloeiende boerenwormkruid bij De Natuurkalender

Tekst: Wichertje Bron, De Natuurkalender
Foto's: Paul Busselen, KU Leuven