egel drinkt

Vallen de egels als mussen van het dak?

Zoogdiervereniging
12-JUL-2010 - Het was begin juli extreem warm in Nederland. Wat heeft die hitte gedaan met de egels? De Zoogdiervereniging deed een rondje langs een aantal egelopvangcentra. Vallen de egels als mussen van het dak?

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging op [publicatiedatum]

Het was begin juli extreem warm in Nederland. Wat heeft die hitte gedaan met de egels? De Zoogdiervereniging deed een rondje langs een aantal egelopvangcentra. Vallen de egels als mussen van het dak?

Op diverse plekken in Nederland vangen vrijwilligers egels op. De egels sterken daar aan en worden daarna weer in de natuur uitgezet. Dus als er egels zijn die uitgeput raken of anderszins last hebben van de hitte dan zijn het de opvangcentra die dat als eerste merken. De Zoogdiervereniging vroeg een aantal van hen of ze iets gemerkt hebben van de hitte van begin juli. Dat blijkt inderdaad het geval te zijn. De opvangcentra melden verzwakte, uitgedroogde dieren en zien ook veranderingen in het gedrag van de egels die al in de opvang zaten. Languit, met hun buik tegen de bodem, lagen de egels in de hokken.

Foto: Gerda Nelissen

Foto: Gerda Nelissen

Egelopvang Dikke Prik te Warmerhuizen (kop van Noord Holland) meldt egels met maden en vliegeneitjes. Ze hebben trouwens uitstekende middelen om dat te behandelen. De egels die al in de opvang waren, lagen met de hitte allemaal languit in de hokken.

Bij Stichting Vogelklas Karel Schot uit Rotterdam heerst hetzelfde beeld bij de egels in de opvang: languit met platte buik op de grond. Sommige namen zelfs een bad om af te koelen. Verder veel gehijg. De Rotterdammers melden drie drenkelingen. Mogelijk egels die wat wilden drinken en in het water vielen zonder er weer uit te kunnen komen. Er zijn daar ook gevallen van uitgedroogde egels binnen gekomen. Egels kunnen trouwens prima zwemmen, maar ze kunnen bijvoorbeeld niet meer uit vijvers met steile wanden klimmen. Een schaal water in de tuin zetten helpt niet alleen egels, maar ook andere dieren bij hitte. Overdag kunt u de vogels zien drinken en in de avond en nacht misschien een egeltje.

Egelopvang Peel en Maasstreek te Venlo meldt ten slotte dat er weinig egels in de opvang binnen kwamen maar dat de egels die binnen kwamen ook daar onder de maden zaten. Ze hebben in Venlo een speciale airco aangeschaft om de egels die in de opvang zijn enigszins koel te houden.

Zie ook www.egelweekend.nl.

Tekst: Eric van Kaathoven en Neeltje Huizenga, Zoogdiervereniging
Foto's: Gerda Nelissen