Siberische grijze ruiter, alleen gebruiken met toestemming, contact Harvey van Diek

Superzeldzame Siberische grijze ruiter brengt bliksembezoek

Sovon Vogelonderzoek Nederland
3-AUG-2010 - Vorige week ontdekte de Noord-Hollandse vogelaar Arno Piek een Siberische grijze ruiter op de pier van IJmuiden. Deze superzeldzame steltloper was nog nooit eerder in Nederland gezien, en nog maar vier keer in Europa. Het bezoek van de vogel aan de pier was zeer kort: ondanks groot speurwerk van vogelend Nederland is het tot nu toe bij deze ene waarneming gebleven.

Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op dinsdag 3 augustus 2010

Vorige week ontdekte de Noord-Hollandse vogelaar Arno Piek een Siberische grijze ruiter op de pier van IJmuiden. Deze superzeldzame steltloper was nog nooit eerder in Nederland gezien, en nog maar vier keer in Europa. Het bezoek van de vogel aan de pier was zeer kort: ondanks groot speurwerk van vogelend Nederland is het tot nu toe bij deze ene waarneming gebleven.

Het gebeurt maar zelden, maar het kan blijkbaar nog steeds: een nieuwe soort voor ons land ontdekken. Het overkwam Arno Piek, een vogelaar uit Noord-Holland, vorige week. Tijdens het vogelen op de pier van IJmuiden hoorde hij een raar geluid. Toen hij de vogel gevonden had wist hij niet wat het was…

Siberische grijze ruiter (foto: Arno Piek)

Hij had geen verrekijker bij zich, maar wel zijn fotocamera en maakte een paar bewijsfoto’s. Thuisgekomen ging hij er vanuit dat hij er met de foto’s en plaatjes uit het vogelboek en van internet er wel uit zou komen. Het leek een kanoet maar toch ook weer niet, en had ook wel iets weg van een oeverloper. Hoe hij ook zocht, hij kon de vogel niet thuisbrengen.

Vervolgens besloot hij de foto door te sturen naar www.zuidpier.com. De webbeheerder daarvan, Roy Slaterus (SOVON-medewerker), zou vast wel weten wat het was. Toen die de foto opende sloeg zijn hart een paar keer over. Stond daar een Siberische grijze ruiter (Engels: Grey-tailed Tattler) op de foto? Deze steltloper is met slechts vier gevallen superzeldzaam in Europa, en nog nooit eerder in ons land vastgesteld.

Na een melding van Roy via www.dutchbirdalerts.nl was vogelend Nederland in rep en roer. Uit alle hoeken en gaten van ons land togen de vogelaars naar de pier van IJmuiden. Wie wil dat niet, een nieuwe soort voor Nederland zien? De eerste vogelaars waren snel ter plaatse, maar hoe ze ook zochten, van de grijze ruiter ontbrak ieder spoor. De vogel heeft er dus maar globaal een uurtje gezeten, is gezien en gefotografeerd door slechts één vogelaar en daarna verdwenen. Ook de wijde omgeving is de dagen er na afgespeurd, maar helaas zonder succes.

Hopelijk duikt hij komende dagen nog ergens op. Dan kan het spel weer van voren af aan beginnen en is weer iedereen in rep en roer. Wie vindt hem (terug)?

Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: Arno Piek