spitssnuitdolfijn

Spitssnuitdolfijn van Egmond sterft op Britse Kust

Zoogdiervereniging
24-AUG-2010 - Op 18 juli 2010 spoelde een nog levende spitssnuitdolfijn aan op het strand van Egmond. Doordat op dat moment veel badgasten op het strand aanwezig waren, bleef dit niet onopgemerkt. Volgens ooggetuigen zat er plastic vast in het blaasgat, waardoor het dier alleen nog maar kon drijven en niet meer duiken. Nadat hij van het vastzittende plastic was bevrijd zwom de spitssnuitdolfijn weer de volle zee op. Wat gebeurde er daarna met dit zeezoogdier?

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging op [publicatiedatum]

Op 18 juli 2010 spoelde een nog levende spitssnuitdolfijn aan op het strand van Egmond. Doordat op dat moment veel badgasten op het strand aanwezig waren, bleef dit niet onopgemerkt. Volgens ooggetuigen zat er plastic vast in het blaasgat, waardoor het dier alleen nog maar kon drijven en niet meer duiken. Nadat hij van het vastzittende plastic was bevrijd zwom de spitssnuitdolfijn weer de volle zee op. Wat gebeurde er daarna met dit zeezoogdier?

Nadat het stuk afval was verwijderd, heeft de reddingsbrigade het dier met hulp van omstanders weer richting zee geholpen. Vaak weet de reddingsbrigade daarna nooit of het dier zal overleven; deze keer kwam het antwoord uit Engeland. 

Spitssnuitdolfijn (foto: Bernadette van Noort)

Drie dagen later werd namelijk een grote dolfijnachtige waargenomen voor de kust van Isle of Sheppey. Dit eiland ligt voor de kust van Engeland, in de buurt van de monding van de Theems. De volgende dag werd enkele kilometers verderop een dode spitssnuitdolfijn gevonden, op de kust van Whitstable. Het bleek om een gewone spitssnuitdolfijn te gaan.

Ooggetuigen van de stranding bij Egmond herkenden de littekens op de foto van het dode dier. Op basis hiervan verwachten we dat het om hetzelfde dier gaat. Dit betekent dat het dier in drie dagen tijd toch nog maar liefst 300 kilometer heeft afgelegd, alvorens daar dood te gaan. Tja, de ondiepe Noordzee is ook geen geschikt leefgebied voor deze diepwaterspecialist. De stranding van deze gewone spitssnuitdolfijn betrof namelijk alweer de 17e stranding van deze soort en tevens de veertigste stranding van een spitssnuitdolfijn in ons land ooit. Bekijk ook een filmpje van de stranding op de website van Ecomare.

Tekst: Richard Witte van den Bosch, Zoogdiervereniging
Foto: Bernadette van Noort