Dotterbloem
Foto Wout van der Slikke

Maaibeheer succesvol in beekdalgraslanden

17-AUG-2010 - Het aantal specifieke planten van natte graslanden neemt toe door verbeterd waterbeheer en zorgvuldig maaibeheer. Dat laten inventarisaties in het dal van de Molenbeek en Elsbeek (Limburg) zien.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Het aantal specifieke planten van natte graslanden neemt toe door verbeterd waterbeheer en zorgvuldig maaibeheer. Dat laten inventarisaties in het dal van de Molenbeek en Elsbeek (Limburg) zien.

Dotterbloemen (foto: Wout van der Slikke)Waterschappen hebben de beekdalen opnieuw ingericht. Rechte beken werden weer krom en vaak werden de beken ook minder diep gemaakt. Daardoor wordt het water minder snel afgevoerd en worden de aanliggende graslanden natter.

Bloemenpracht
In het voorjaar kleuren op veel plaatsen de graslanden weer paars en roze van de pinksterbloemen en de koekoeksbloemen. Moeraskartelblad, pijptorkruid, dotterbloem en blaaszegge worden steeds vaker in de beekdalgraslanden aangetroffen. Ook de moerassprinkhaan en de zeldzame vuurlibel zijn waargenomen.

Zorgvuldig beheer
Staatsbosbeheer maait de beekdalgraslanden met speciale machines die op rupsbanden rijden. Door de natte terreinomstandigheden kunnen voertuigen met luchtbanden het terrein niet in. Deze zouden diepe sporen maken en de vegetatie te veel beschadigen. Uit inventarisaties in het dal van de Molenbeek (Sevenum) en de Elsbeek (Maasbree) blijkt nu dat door deze maatregelen de bloemrijke graslanden van vroeger terugkeren. 

Bron: Staatsbosbeheer
Foto: Wout van der Slikke