Grauwe franjepoot, www.ivnvechtplassen.org

Het regent grauwe franjepoten

Sovon Vogelonderzoek Nederland
4-SEP-2010 - Ieder najaar brengt zijn leuke verrassingen op vogelgebied. In Noord-Holland worden momenteel veel meer grauwe franjepoten waargenomen dan ooit. Op een plek maar liefst vijftien bij elkaar, op een andere plek tien. Bijzonder!

Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op zaterdag 4 september 2010

Ieder najaar brengt zijn leuke verrassingen op vogelgebied. In Noord-Holland worden momenteel veel meer grauwe franjepoten waargenomen dan ooit. Op een plek maar liefst vijftien bij elkaar, op een andere plek tien. Bijzonder!

Grauwe franjepoten zijn voor vogelaars een lust voor het oog en bovendien zeer aaibaar. In hun broedgebieden op IJsland en in de Scandinavische landen zijn ze zeer tam en dit tamme gedrag houden ze ook tijdens de trek. Jaarlijks worden er in ons land in het najaar op allerlei plekken langs de kust grauwe franjepoten waargenomen. Meestal gaat het om een of enkele exemplaren, hoogstens een klein groepje.

Grauwe franjepoot (foto: IVN Vecht & Plassengebied)

Het is heel bijzonder dat er momenteel op diverse plekken meerdere exemplaren bij elkaar zitten. Begin deze week zaten er net onder Den Oever twee; dit aantal is inmiddels opgelopen tot tien op dezelfde plas. In de buurt van Den Helder was het nog spannender: daar werden op een plasje in totaal vijftien grauwe franjepoten bij elkaar gezien en gefotografeerd. Zie waarneming.nl voor de foto's.

Er (b)lijkt iets aan de hand te zijn met grauwe franjepoten, want ook in de Denemarken en Zweden worden hogere aantallen op doortrek gemeld dan normaal. Misschien kunnen we er dus nog wel meer verwachten. Helaas is de grauwe franjepoot bijna uitsluitend aan onze kust waar te nemen. Waarnemingen in het binnenland zijn bijzonder. Dus woont u in het oosten van het land dan zult u een eindje moeten reizen. Als u gaat, vergeet dan niet uw fototoestel mee te nemen, want zoals gezegd, grauwe franjepoten zijn erg aaibaar en fotogeniek.

Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: IVN Vecht & Plassengebied