Eikels van zomereik. Foto: Paul Busselen, KU Leuven, http://www.kuleuven-kortrijk.be/bioweb/

Rijpe eikels

De Natuurkalender
6-SEP-2010 - De eerste rijpe eikels vallen van de bomen. Dit is iets later dan voorgaande jaren. Eerder al vielen er eikels van de bomen, maar deze waren nog niet rijp. Het is nog onduidelijk of dit jaar een goed eikeljaar zal zijn.

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op [publicatiedatum]

De eerste rijpe eikels vallen van de bomen. Dit is iets later dan voorgaande jaren. Eerder al vielen er eikels van de bomen, maar deze waren nog niet rijp. Het is nog onduidelijk of dit jaar een goed eikeljaar zal zijn.

Vorig jaar waren er weinig eikels door de kaalvraat van de bomen door rupsen in het voorjaar. De verwachting is dat er dit jaar ook grote gebieden zijn met weinig eikels. Ook dit jaar werden de bomen behoorlijk kaal gevreten door ontelbare rupsen.

Zomereik (foto: Paul Busselen)

De meest voorkomende eiken in Nederland zijn de zomereik, de wintereik en de Amerikaanse eik. De zomer- en wintereik zijn inheems in Nederland. De Amerikaanse eik is afkomstig uit oostelijk Noord-Amerika. In het begin van de negentiende eeuw is hij ingevoerd in Nederland. Hij blijkt gemakkelijk uit eikels op te slaan en kan nu als ingeburgerd worden beschouwd.

De verschillen tussen de drie zijn gemakkelijk te zien als je weet waar je op moet letten. Bij de zomereik zijn de eikels lang gesteeld en heeft het blad een korte steel. Bij de wintereik is het precies andersom.Van de wintereik zijn de eikels kort gesteeld en zittend, het blad heeft juist een lange steel. De Amerikaanse eik heeft grote bladeren waarvan de bladlobben uitlopen in een scherpe punt. De bladeren hebben in de herfst een diep bruinrode kleur.

Eikels van de Amerikaanse eik doen er meer dan een jaar over om rijp te worden, in tegenstelling tot de eikels van de zomer- en wintereik. Die zijn in de herfst van hetzelfde jaar al rijp.

>> Geef uw eerste rijpe eikels door aan De Natuurkalender

Meer informatie

Tekst: Wichertje Bron, De Natuurkalender
Foto: Paul Busselen, KU Leuven