Paardenkastanje vrucht, wikipedia, Creative Commons Attribution ShareAlike 2.0. 476x357 pixels

Herfstweer: het regent eikels en kastanjes

De Natuurkalender
30-SEP-2011 - Na een koele, sombere en natte zomer worden we nu getrakteerd op heerlijk warm en zonnig najaarsweer. Ondanks het fijne zonnetje hebben we, met name in een boomrijke omgeving, toch te maken met wat neerslag: momenteel regent het eikels en kastanjes.

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op [publicatiedatum]

Na een koele, sombere en natte zomer worden we nu getrakteerd op heerlijk warm en zonnig najaarsweer. Ondanks het fijne zonnetje hebben we, met name in een boomrijke omgeving, toch te maken met wat neerslag: momenteel regent het eikels en kastanjes.

Zomereik met eikels (foto: Saxifraga-Jan van der Straaten)Tijdens de mooie herfstdagen van dit moment is het heerlijk om door het bos te wandelen of nog even lekker in de tuin te zitten. Maar pas op je hoofd: nu is het ook de tijd dat veel bomen hun vruchten laten vallen. Menigeen zal deze dagen worden opgeschrikt  door een vallende eikel of kastanje.

Normaalgesproken rijpen eikels en kastanjes aan het eind van de zomer en het begin van de herfst. De zomereik is altijd de eerste met rijpe eikels vanaf juli. Wintereik, Amerikaanse eik en witte paardenkastanje volgen meestal in augustus of september. Afhankelijk van het weer vallen de meeste eikels en kastanjes in september en oktober van de bomen. In september en oktober gaan mensen ook vaak op zoek naar tamme kastanjes. De kastanjes die je in Nederland vindt zijn echter meestal wat kleiner dan die in zuidelijker landen van de bomen vallen. Dit komt doordat onze zomers te koud zijn om de vruchten volledig te laten rijpen.

Rijpe witte paardenkastanjes (foto: Solipsist)Anders dan tamme kastanjes worden witte paardenkastanjes en eikels niet gegeten. Eikels zijn wel eetbaar voor mensen, maar tegenwoordig doet bijna niemand dat meer. In tijden van honger kunnen ze echter uitkomst bieden. Paardenkastanjes zijn niet eetbaar voor mensen, maar kunnen wel als geneesmiddel gebruikt worden bij onder andere reuma en maag- en darmklachten.

Tekst: Sara Mulder, De Natuurkalender
Foto's: Saxifraga-Jan van der Straaten; Solipsist, Creative Commons Attribution ShareAlike 2.0