eitje sleedoornpage

Veel eitjes sleedoornpage in Wolvega

De Vlinderstichting
27-JAN-2011 - In Wolvega is een record aantal eitjes van de sleedoornpage gevonden. In een sleedoornhaag rondom een ijsbaan werden er meer dan 150 geteld. Tot nu toe waren er nooit meer dan 34 aangetroffen.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op [publicatiedatum]

In Wolvega is een record aantal eitjes van de sleedoornpage gevonden. In een sleedoornhaag rondom een ijsbaan werden er meer dan 150 geteld. Tot nu toe waren er nooit meer dan 34 aangetroffen.

Sleedoornpage vliegt in de nazomer (foto: Kars Veling)De sleedoornpage is een zeldzame vlinder in Nederland, die een heel verborgen leven leidt. De vlinder vliegt in augustus en september; de eitjes die dan worden afgezet overwinteren in de struik. Daardoor is in de winter te bepalen of de sleedoornpage op een locatie aanwezig is. Op 26 januari telden medewerkers van De Vlinderstichting en de vlinderwerkgroep Friesland, samen met de beheerder van de ijsbaan maar liefst 152 sleedoornpage eitjes. Dat is een enorm groot aantal voor zo’n klein gebied en veel meer dan de vorige jaren waren gevonden. De sleedoornpage zit in Wolvega tamelijk geïsoleerd. De dichtstbijzijnde vliegplaats is een kleine tien kilometer verderop in Steenwijk en daar zijn helaas afgelopen winter veel sleedoorns inclusief eitjes verwijderd. De volgende vliegplaats is Zuidwolde, maar daar is na heel veel zoeken dit jaar slechts één eitje gevonden en het is onzeker hoe duurzaam de populatie daar is. Op andere plekken in Wolvega zijn ook sleedoorns aanwezig en de hoop is dat vanuit de goede vliegplaats bij de ijsbaan de soort zich ook op andere plekken gaat vestigen. Dan is het risico dat de soort door een toevalligheid grote klappen krijgt veel minder groot.

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting