Schotse hooglander, GNU-licentie voor vrije documentatie

Grote grazers, insecten en gele kwikstaarten

FREE Nature
3-MEI-2012 - Het voorjaar is volop aangebroken. Vogels als de gele kwikstaart zijn druk op zoek naar insecten voor hun jongen. Deze vinden ze onder andere tussen de poten van grote grazers als Schotse Hooglander, Galloway of Konik.

Bericht uitgegeven door FREE Nature [land] op [publicatiedatum]

Het voorjaar is volop aangebroken. Vogels als de gele kwikstaart zijn druk op zoek naar insecten voor hun jongen. Deze vinden ze onder andere tussen de poten van grote grazers als Schotse Hooglander, Galloway of Konik.

Nu het voorjaar volop is aan gebroken is het een drukte van jewelste in de natuur. Vogels vliegen af en aan om voedsel te verslepen voor hun jongen, of om een potentiële partner mee te paaien. Grote grazers struinen de graslanden af op zoek naar het malse gras om hun vetreserves aan te vullen of voor een goede melkproductie voor hun jongen. Tal van insecten zijn uit kiertjes, holletjes en gaatjes gekropen en weer volop aanwezig.

Schotse Hooglander en gele kwikstaart, Lage Veld (foto: Arjen Boerman)

Al grazend schoppen onder andere de Schotse Hooglanders nu tal van insecten op. Andere insecten worden aangetrokken door de verse mest van rund of paard. En juist de gele kwikstaart weet hier goed van te profiteren. Scharrelend tussen de grazers jagen ze op elk insectje dat plots uit het hoge gras opschiet. In de periode mei tot en met juni zijn ze druk bezig met het grootbrengen van hun jongen. Hun broedsel bestaat gemiddeld uit 5 of 6 eieren. Prachtig om waar te nemen hoe de ene soort in symbiose kan leven met de andere.

Gele kwikstaarten scharrelen voor een Hooglander uit (foto: Arjen Boerman)

Tekst: Roeland Vermeulen, FREE Nature
Foto's: Arjen Boerman, FREE Nature