Bruine winterjuffer ei-afzet

Bruine winterjuffer uit winterslaap

De Vlinderstichting
10-MRT-2011 - De bruine winterjuffer brengt de winter door als libel. Vrijwel alle andere soorten zijn alleen als ei of larve aanwezig in deze koude periode. Door het mooie weer van de afgelopen dagen is de bruine winterjuffer nu ontwaakt uit zijn winterslaap.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op [publicatiedatum]

De bruine winterjuffer brengt de winter door als libel. Vrijwel alle andere soorten zijn alleen als ei of larve aanwezig in deze koude periode. Door het mooie weer van de afgelopen dagen is de bruine winterjuffer nu ontwaakt uit zijn winterslaap.

Bruine winterjuffer (foto: Kars Veling)Er zijn inmiddels al heel wat actieve winterjuffers gemeld. Het gaat hier vooral om de bruine winterjuffer die inmiddels redelijk verspreid over het land voorkomt. De soort is gezien in de duinen, het Gooi, Utrecht, Noord-Brabant en bij Nijmegen. De zeldzame noordse winterjuffer is dit voorjaar alweer in Drenthe gezien. De juffers hebben de winter doorgebracht op plaatsen die soms ver van het water af liggen, en trekken nu naar hun voortplantingswateren waar ze zich in de loop van april voortplanten. Eieren worden in tandem afgezet (zie de foto onder); meestal in drijvend plantenmateriaal. Vaak zijn dit dode stengels en bladeren van riet, lisdodde of snavelzegge, maar ze gebruiken ook wel levende planten. In de loop van mei is de soort uitgevlogen en moet je weer wachten tot in juli de nieuwe juffertjes uitkomen. De najaarsgeneratie heeft na het uitsluipen geen binding meer met het water en kan ver van de voortplantingshabitat worden aangetroffen. Er worden bijvoorbeeld regelmatig bruine winterjuffers gemeld uit tuinen en andere plaatsen midden in de bebouwde omgeving. De noordse winterjuffer heeft maar een paar echte voortplantingsplekken: vooral de Weerribben en het Kuinderbos zijn bekend. 

Ei-afzettende bruine winterjuffers (foto: Kars Veling)

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting