Noordse winterjuffer - primair

Winterjuffers

De Vlinderstichting
8-DEC-2022 - We krijgen bij De Vlinderstichting nog af en toe mailtjes en telefoontjes van mensen die een juffertje hebben gezien en dat heel bijzonder vinden in december. En zeker, de echte libellentijd is al weken voorbij, maar je kunt eigenlijk de hele winter juffers vinden. Als het zonnig en niet te koud is zijn ze ook soms actief.

Bruine winterjuffers zijn verspreid door het hele land te vindenZe zien er zo teer en fragiel uit, de juffertjes, maar ze zijn echt niet van suikergoed. Houtpantserjuffers worden nu nog af en toe gemeld en zelfs na de nachtvorsten van de afgelopen dagen zijn ze er nog. Het zijn wel echt de allerlaatsten, want de meeste zijn al dood. Maar als de weersomstandigheden een beetje geschikt zijn, zullen ze gewoon rondvliegen en zelfs paren en eitjes afzetten. De vrouwtjes boren daarvoor gaatjes in bomen en struiken die langs de waterkant staan en daar worden de eitjes in afgezet. Die eitjes blijven er de hele winter zitten. Deze kunnen prima tegen de vorst en zelfs een echte winter overleven ze met gemak. De houtpantserjuffers zelf niet. Die vliegen nog door totdat het echt koud wordt: een paar nachten met acht graden vorst zullen ze niet overleven. Niet alleen de houtpantserjuffer is er nog, ook heidelibellen worden nog regelmatig (maar niet heel veel) gemeld via de invoerportalen Waarneming.nl en Telmee. Het gaat hierbij voornamelijk om de bruinrode heidelibel, maar ook die zal snel verdwenen zijn.

De noordse winterjuffer is een zeldzaamheid en overwintert op heideveldjes in Friesland en DrentheDe genoemde soorten zijn als het echt winter wordt niet meer als libel aanwezig, maar als ei. Er zijn in ons land ook twee soorten die hier als libel overwinteren. Het gaat om de zeldzame noordse winterjuffer en de veel meer voorkomende bruine winterjuffer. Deze zijn de afgelopen maanden uitgeslopen en nu in hun overwinteringsplekken aangekomen. Dat is vaak verder weg van het water waar ze uitgekomen zijn. Het kan bij de bruine winterjuffer gaan om bosjes, houtwallen of heideveldjes, maar ook uw tuin kan hiervoor in aanmerking komen. Ze blijven daar tot volgend voorjaar en dan gaan ze weer naar het water om zich voort te planten. Als het wat warmer en zonniger is kunt u ze nog wel zien vliegen langs de struiken, maar als het koud is zitten ze verborgen en zijn ze prima verstopt. Dat is natuurlijk ook juist de bedoeling, want als ze op een opvallende plek zouden zitten worden ze vast en zeker door een hongerige vogel gevonden en opgegeten. Ga maar eens op zoek in uw tuin. Wie weet zit er ook bij u een bruine winterjuffer verscholen. Vindt u er eentje, geef dat dan door via de bekende invoerportalen.

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting