Sleedoorn, Prunus spinosa. Foto: Paul Busselen, KU Leuven. http://www.kuleuven-kortrijk.be

Witte sleedoornbloesems tonen hun pracht

De Natuurkalender
3-APR-2011 - Door de witte wolken van bloesem langs snelwegen en bosranden en in rivieruiterwaarden kan het u bijna niet ontgaan: de sleedoorn begint te bloeien. De start van de bloei is vergelijkbaar met de afgelopen twee jaren, maar zo’n twee weken vroeger dan halverwege de vorige eeuw.

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op [publicatiedatum]

Door de witte wolken van bloesem langs snelwegen en bosranden en in rivieruiterwaarden kan het u bijna niet ontgaan: de sleedoorn begint te bloeien. De start van de bloei is vergelijkbaar met de afgelopen twee jaren, maar zo’n twee weken vroeger dan halverwege de vorige eeuw.

Sleedoornbloesem (foto: Paul Busselen)Elk jaar vroeg in de lente begint de sleedoorn te bloeien. Halverwege de vorige eeuw was dat half april. Tegenwoordig is dat over het algemeen wat eerder. Van 2001 tot en met 2005 begon de sleedoorn rond half maart te bloeien. In 2006 begon de bloei half april, vergelijkbaar met vroeger dus. Maar het jaar 2006 begon dan ook koud. Na het zeer warme begin van 2007 en 2008 startte de bloei al eind februari. 2009 en 2010 begonnen koud maar maart was in beide jaren vrij zacht waardoor sleedoorn die jaren weer wat later ging bloeien, begin april. Hoewel 2011 relatief zacht is begonnen, komt ook dit jaar sleedoorn pas begin april in bloei. De normale temperatuur in maart in combinatie met de zeer droge omstandigheden zijn waarschijnlijk de verklaring hiervoor. De maand maart is één van de droogste in ruim honderd jaar. Maar het is nog even zoeken wat echt de reden is.

De sleedoorn is een struik waarvan de takken lange doorns bezitten. Uit de witte bloesems groeien later in het jaar de sleeën, de blauwzwarte vruchten van de sleedoorn. Die vruchten zien er lekker genoeg uit, maar zijn erg wrang. Na een nachtvorst schijnen ze echter lekkerder te worden. Het is erg waarschijnlijk dat de sleedoorn één van de voorouders is van de pruim.

Sleedoornhaag (foto: Paul Busselen)

Doornroosje
De sleedoorn is vrij algemeen als heg aan de rand van loofbossen en langs akkers. Met zijn uitlopers vormt hij ondoordringbare bosjes die bescherming bieden aan planten en dieren. Vogels vinden een veilig plekje voor hun nest en planten vinden bescherming tegen maaimachines en grazende dieren. De sleedoorn werd vroeger veel gebruikt als haag en bescherming van huizen en sloten. Het is dan ook deze dichte, stekelige ondoordringbare sleedoorn die het sprookje van Doornroosje heeft geïnspireerd, en niet de rozenstruik die veel minder dicht en hoog wordt.

Net als de sleedoorn is ook de meidoorn een doornige struik. Het verschil tussen de twee is nu gemakkelijk te zien. Verschijnt aan een struik eerst de witte bloesem en daarna pas het blad, dan gaat het om de sleedoorn. Verschijnen eerst de groene blaadjes en daarna pas de witte bloesems, dan kijkt u naar de meidoorn.

Ziet u de eerste sleedoornbloesems? Of de eerste meidoornblaadjes? Geef ze door aan De Natuurkalender

Tekst: Wichertje Bron, De Natuurkalender
Foto's: Paul Busselen, KU Leuven