Leucanthemum vulgare, Gewone margriet.
http://www.kuleuven-kortrijk.be/bioweb/

Vroege margrieten

De Natuurkalender
15-MEI-2011 - Margriet bloeit vroeg dit jaar. De verwachting is dat de start van de bloei rond 3 mei komt te liggen. Alleen 2007 was vroeger in de waarnemingsreeksen van De Natuurkalender.

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op [publicatiedatum]

Margriet bloeit vroeg dit jaar. De verwachting is dat de start van de bloei rond 3 mei komt te liggen. Alleen 2007 was vroeger in de waarnemingsreeksen van De Natuurkalender.

Vanaf half april zijn de eerste bloeiende margrieten bij De Natuurkalender doorgegeven. Dat is niet opmerkelijk. De afgelopen tien jaar laten in die periode regelmatig al eerste bloeiende margrieten zien. Wat opvalt is dat het aantal meldingen van eerste bloeiende margrieten vervolgens sneller oploopt dan in de voorgaande jaren. Dit is waarschijnlijk te danken aan het warme weer van de afgelopen maanden.

Gewone margriet (foto: Paul Busselen)

De mediaan (de middelste) van de eerste waarnemingen komt dit jaar daardoor naar verwachting rond 3 mei te liggen. In de meetreeksen van De Natuurkalender was alleen 2007 vroeger. Toen bloeiden de eerste margrieten gemiddeld rond 29 april. Dat kwam doordat maart en april 2007 allebei extreem zacht waren. Dit jaar had maart een normale temperatuur. April 2007 en 2011 staan bij het KNMI met 13,1 graad Celsius op een gedeelde eerste plaats in de top tien van warmste aprilmaanden ooit gemeten in Nederland.

In de periode 1940 tot en met 1968 en vorig jaar bloeiden de eerste margrieten op 22 mei. 2010 had te maken met een koude winter, bovendien was de meimaand koud, waardoor de margriet toen bijna twee weken later bloeide dan de jaren ervoor, maar vergelijkbaar met de periode 1940 tot en met 1968.

Tekst: Wichertje Bron, De Natuurkalender
Foto: Paul Busselen, KU Leuven