Grote keverorchis
Foto: Wout van der Slikke

Bijzondere orchidee terug in de Zwaakse Weel

17-MEI-2011 - De grote keverorchis leeft weer in de Zwaakse Weel (Zeeland). Door kleinschalige maatregelen van Natuurmonumenten, kreeg het plantje kans om weer boven de grond te komen.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

De grote keverorchis leeft weer in de Zwaakse Weel (Zeeland). Door kleinschalige maatregelen van Natuurmonumenten, kreeg het plantje kans om weer boven de grond te komen.

In de Zwaakse Weel kwam de grote keverorchis in de jaren zeventig nog volop voor. Laatste gedocumenteerde waarneming was begin jaren negentig. Daarna verdween deze orchissoort uit het gebied.

Grote keverorchis (foto: Wout van der Slikke)

Geschikt gemaakt
Twee jaar geleden is het gebiedje waar deze inmiddels zeldzame plantjes voorkwamen weer geschikt gemaakt. Boswachter Hannewijk: ’Omdat we wisten dat hij hier ooit gestaan heeft, hoopten we dat door het juiste beheer de grote keverorchis weer terug zou komen. We hebben struweel verwijderd en bomen gekapt, voor de lichtinval. En nu krap twee jaar later groeit en bloeit de grote keverorchis met tientallen exemplaren weer gewoon alsof hij nooit is weggeweest. We zijn hier erg blij mee”.

Schimmels
Het plantje is afhankelijk van aanwezige schimmels in de grond. Deze schimmels geven het zaad de juiste bouwstoffen die ze zelf missen, om uiteindelijk bovengrond als plantje te kunnen uitgroeien. Op zijn beurt levert de grote keverorchis via het bladgroen weer bouwstoffen terug aan de schimmels.

Bron: Natuurmonumenten
Foto: Wout van der Slikke