Boomklever

Een komen en gaan van vogelsoorten

Sovon Vogelonderzoek Nederland
20-MRT-2012 - Nu de lente dan toch echt begonnen is, is het een komen en gaan van vogelsoorten. De winterganzen gaan, de broedvogels komen.

Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland [land] op [publicatiedatum]

Nu de lente dan toch echt begonnen is, is het een komen en gaan van vogelsoorten. De winterganzen gaan, de broedvogels komen.

Boomklever (foto: Ab H. Baas, Saxifraga)Vanmorgen vloog een hoog lijntje brandganzen bijna onzichtbaar boven het wolkendek. Zachtjes gakkend vlogen ze naar het noorden. Met maar één doel, naar de broedgebieden in het hoge noorden. De meeste brandganzen verzamelen zich eerst nog even in het Lauwersmeergebied om de laatste energieboost op te doen.

Waar de ganzen langzaam maar zeker vertrekken, keren de eerste voorjaarsgasten terug. Tjiftjaffen zijn de laatste dagen massaal binnengekomen. Een fitis die afgelopen weekend zingend gemeld werd in de Biesbosch is er wel heel erg vroeg bij. Normaal gesproken komen de eerste fitissen, echte voorjaarsbodes, eind maart aan. Her en der worden ook al de eerste boerenzwaluwen gemeld. Nog niet massaal, maar de eersten zijn er al wel.

Van de broedende bosvogels bereiken ons berichten dat het broedseizoen wel heel erg vroeg begonnen is. Zo werden de lieden van Vogelwacht Uden, die jaarlijks in het voorjaar in de omgeving van Uden de nestkasten controleren en eventueel repareren voor het nieuwe broedseizoen, ‘overvallen’ door reeds 16 nesten die in aanbouw waren. Dit is 21 procent van de kasten, en hieronder bevonden zich vijf boomklevers. Deze zijn zeker twee, maar bijna drie weken eerder dan normaal.

Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland, informatie uit Uden afkomstig van Leo Ballering
Foto: Ab H. Baas, Saxifraga