Eerste franjestaart op Goeree

3-FEB-2012 - Tijdens de laatste wintertelling op 25 januari bij de bunkers op Goeree is voor het eerst de aanwezigheid van een franjestaart vastgesteld op Goeree-Overflakkee.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Tijdens de laatste wintertelling op 25 januari bij de bunkers op Goeree is voor het eerst de aanwezigheid van een franjestaart vastgesteld op Goeree-Overflakkee.

De bunkers in het duingebied van Goeree worden al ruim 15 jaar jaarlijks onderzocht op de aanwezigheid van vleermuizen. Tot nu toe zijn op Goeree alleen watervleermuizen en grootoorvleermuizen in de bunkers aangetroffen.

Franjestaart (foto: Saxifraga-Mark Zekhuis)

Weggekropen
In een kleine bunker werd naast een gewone grootoorvleermuis voor het eerst een franjestaart in winterslaap aangetroffen. Het dier was weggekropen in een kleine holte en was daarom moeilijk te zien.

Toenemend aantal
De franjestaart is tot nu toe nog niet in de duinen van Voorne en de Kapittelduinen gevonden. Wel is er de afgelopen jaren een toenemend aantal waarnemingen gedaan op Schouwen. Hier is een groeiend aantal overwinteraars vastgesteld in de bunkers in het bos bij Burgh-Haamstede. Tijdens de laatste telling werden hier 18 exemplaren geteld.

Langzame toename
Ook ten noorden van Den Haag is een groeiend aantal overwinterende franjestaarten vastgesteld in het duingebied in het afgelopen decennium. Momenteel overwinteren tussen Haarlem en Den Haag enkele tientallen franjestaarten. De toename verloopt echter langzaam.

Talrijk
Buiten het duingebied ontbreekt de franjestaart vrijwel helemaal in het westen en noorden van ons land. In het midden, oosten en zuiden van Nederland is de soort vrij talrijk aanwezig en is ook sprake van een toename.

Vleermuizen
Gewone grootoorvleermuis (foto: Saxifraga-Jaap Schelvis)Naast de franjestaart en grootoorvleermuis zijn op Goeree ook nog een aantal watervleermuizen gevonden. In de bunkers op de Punt van Goeree zijn nu weer 11 watervleermuizen gevonden na een dieptepunt van 6 dieren tijdens het vorige winterseizoen. Langs de Hofdijkse Weg werden 18 en 2 watervleermuizen gevonden en in de bunker van de Kwade Hoek ging het om 16 watervleermuizen. De bunker langs de dijk van de Preekhilpolder leverde helaas geen overwinterende vleermuizen meer op.

Bron: Natuurmonumenten
Foto's: Mark Zekhuis, Jaap Schelvis, Saxifraga