Koekoek

Koekoeken onderweg

Sovon Vogelonderzoek Nederland
27-MRT-2012 - De eerste voorjaarsgasten zijn al weer terug, maar daar hoort de koekoek niet bij. Die wordt pas terugverwacht in april. Toch is hij al onderweg. Dat weten we dankzij zenderonderzoek.

Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland [land] op [publicatiedatum]

De eerste voorjaarsgasten zijn al weer terug, maar daar hoort de koekoek niet bij. Die wordt pas terugverwacht in april. Toch is hij al onderweg. Dat weten we dankzij zenderonderzoek.

Koekoek (foto: Mark Zekhuis)Vorig jaar zijn vijf koekoeken gezenderd in Engeland en deze waren op hun reis naar Afrika te volgen via internet. Nu, een aantal maanden verder, zijn ze alweer op de terugreis naar Europa. Ze bevinden zich momenteel in West-Afrika, in Ivoorkust en Ghana. Ze volgen daarmee dezelfde route als tijdens de heenreis. In de Sahelzone is het nu extreem droog. Het is te hopen dat ze daar ongeschonden doorheen komen.

Van de vijf gezenderde exemplaren is er zeer waarschijnlijk eentje dood. Deze werd het laatst gepeild in februari in Kameroen. De overige vier worden over een paar weken terugverwacht in Europa. De komende weken hebben ze dus nog duizenden kilometers voor de boeg. De gezenderde koekoeken kun je online volgen.

Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: Mark Zekhuis, Saxifraga