Gezenderde wisent in kudde

Geslaagde zenderactie wisent

ARK Rewilding Nederland
19-AUG-2012 - In de duinen van het Kraansvlak bij Overveen leeft een kudde wisenten. Deze Europese bizons zijn grote dieren, maar soms toch erg lastig te vinden. Om kennis op te doen over hun gedrag en om ze makkelijker te kunnen zien is afgelopen vrijdag een volwassen wisentkoe voorzien van een nieuwe halsband met GPS zender. De vorige zender werkte niet meer dus vervanging was noodzakelijk.

Bericht uitgegeven door ARK [land] op [publicatiedatum]

In de duinen van het Kraansvlak bij Overveen leeft een kudde wisenten. Deze Europese bizons zijn grote dieren, maar soms toch erg lastig te vinden. Om kennis op te doen over hun gedrag en om ze makkelijker te kunnen zien is afgelopen vrijdag een volwassen wisentkoe voorzien van een nieuwe halsband met GPS zender. De vorige zender werkte niet meer dus vervanging was noodzakelijk.

Aangezien de wisenten zich veelal in een groep door het Kraansvlak bewegen, weten we door de gegevens van deze zender waar ze zich bevinden. Hierdoor is het voor boswachters en onderzoekers een stuk gemakkelijker de dieren te vinden in het glooiende duingebied. Ondanks dat het forse dieren zijn, is het soms lastig ze te vinden: ze gaan helemaal op in het half open duingebied bij Zandvoort.

Gezenderde wisent in kudde (foto: Ruud Maaskant)

Om kennis op te doen van het gedrag en de ecologie van wisenten in de Nederlandse natuur, onderzoeken studenten de kudde al jaren. De zender zorgt ervoor dat we weten waar de wisenten zich bevinden en geeft daarnaast informatie over hun dagelijkse ritme en habitatgebruik. Kennis die we graag opdoen, omdat er nog zo weinig bekend is over het leven van deze bedreigde diersoort in een natuurlijke situatie. Zo is het Kraansvlak het enige gebied met wisenten waar ze niet bijgevoerd worden.

De koe was na het aanbrengen van de zender zo weer in de benen en op weg naar haar kudde. Ze maakt het goed èn de zender geeft ons weer actuele posities door. De koe ondervindt overigens nauwelijks last van de halsband zoals te zien is op de foto gemaakt door PWN boswachter Ruud Maaskant.

De wisenten zijn voor iedereen te zien. Vanaf een speciaal uitkijkpunt of vanaf het Duinpieperpad is de kans redelijk groot de kudde te zien badderen of grazen. Om te zien waar de laatste melding van de wisentenzender vandaan komt check je de website  wisenten.nl.

Tekst: Yvonne Kemp, ARK
Foto: Ruud Maaskant, PWN