Bloei klimop verwacht

De Natuurkalender
12-AUG-2012 - Binnenkort staan de eerste bloemen van de klimop weer in bloei. De bloeiverwachting van De Natuurkalender voorspelt de gemiddelde eerst bloei op 13 september, maar de allereerste kunnen we al de komende week verwachten. Wie geeft de eerste door aan De Natuurkalender?

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender [land] op [publicatiedatum]

Binnenkort staan de eerste bloemen van de klimop weer in bloei. De bloeiverwachting van De Natuurkalender voorspelt de gemiddelde eerst bloei op 13 september, maar de allereerste kunnen we al de komende week verwachten. Wie geeft de eerste door aan De Natuurkalender?

Atalanta op bloeiende klimop (foto: Kars Veling)De verwachte gemiddelde eerste bloei van klimop ligt dit jaar ongeveer gelijk met die van de afgelopen jaren, dat was 11 september. In de periode 1940 tot 1968 bloeide klimop bijna anderhalve week later.

Het lijkt erop dat klimop, net als andere zomerbloeiers, geen hinder heeft ondervonden van de koude juni- en juli-maanden of van de extreme kou in februari.

Als klimop bloeit, zijn de bloemen waarschijnlijk niet het eerste wat u ziet, maar alle bijen, zweefvliegen, vlinders en andere insecten die op zonnige dagen rond klimop vliegen en zoemen. Zij kunnen zo aan het eind van de zomer hun maagjes rijkelijk vullen met het nectar van de voor ons zo onopvallende klimopbloemetjes.

>> Geef uw eerste bloeiende klimop door aan De Natuurkalender.

Tekst: Wichertje Bron, De Natuurkalender, Wageningen University
Foto: Kars Veling, De Vlinderstichting