Pandion haliaetus. Visarend

Vroege vogel: Visarend in de Nieuwkoopse Plassen

5-AUG-2012 - Vorige week keek boswachter John Pietersen van Natuurmonumenten vreemd op toen hij een visarend boven de Nieuwkoopse Plassen zag vliegen. Visarenden komen namelijk eind augustus pas naar Nederland.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Vorige week keek boswachter John Pietersen van Natuurmonumenten vreemd op toen hij een visarend boven de Nieuwkoopse Plassen zag vliegen. Visarenden komen namelijk eind augustus pas naar Nederland.

Boswachter John Pietersen: "Ik kon het niet mis hebben, het was echt een visarend. Op Twitter zag ik dat er ook een boven de Biesbosch was gezien. Inmiddels zijn er op meerdere plekken in ons land visarenden gesignaleerd."

Visarend (foto: Mark Zekhuis)

Vroege najaarstrek of overzomeraar?
Voorgaande jaren kwamen de visarenden eind augustus naar het plassengebied om ‘op te vetten’ voor hun reis naar het zuiden waar ze de winter doorbrengen. Ze vinden in de plassen voldoende voedsel, voornamelijk vis. "De vroege komst dit jaar kan betekenen dat de najaarstrek van de visarenden supervroeg plaatsvindt. Een andere verklaring kan zijn dat Nederland steeds geschikter wordt voor de vogels om te overzomeren. De tijd moet het uitwijzen", aldus John Pietersen.

Vissende vogel
De jacht van de visarend is spectaculair om te zien. Net als de torenvalk ‘bidt’ de visarend, in dit geval boven het water, om zijn prooi op te sporen. Wanneer de vogel een vis in het zicht heeft, maakt hij een duikvlucht en pakt met zijn klauwen de vis uit het water. Onder de poten heeft hij kleine stekels zodat de prooi niet wegglipt.

Spot de visarend
Vanaf de uitkijktoren aan de Hollandsekade heb je kans om de visarend te zien vliegen. Door zijn witte onderkant en ‘geknikte’ vleugels is de vogel goed te herkennen. Het uitstapje naar de uitkijktoren is prima te combineren met een wandeling door Lusthof De Haeck.

Bron: Natuurmonumenten
Foto: Mark Zekhuis, Saxifraga