Trekkende kokmeeuwen

Kokmeeuwen massaal op trek

10-APR-2013 - Afgelopen zaterdag zagen trektellers heel veel Kokmeeuwen overvliegen. Dit jaar is een latertje voor deze vogels. De voorjaarstrek van de Kokmeeuw speelt zich in normale tot zachte voorjaren vooral rond half maart af.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Afgelopen zaterdag zagen trektellers heel veel Kokmeeuwen overvliegen. Dit jaar is een latertje voor deze vogels. De voorjaarstrek van de Kokmeeuw speelt zich in normale tot zachte voorjaren vooral rond half maart af.

Op 6 april zagen de trektellers heel veel Kokmeeuwen passeren, zoals te zien is op trektellen.nl. De meeste trek werd aan zee gezien, vaak in mooie groepen laag boven het water. Maar ook op sommige telposten in het binnenland werden duizenden trekkende Kokmeeuwen gezien, en dan vaak in hoge groepen, een al even fraai gezicht. De trek hield een groot deel van de dag aan.

Trekkende kokmeeuwen (foto: René van Rossum)

Dat de trek zo laat valt dit voorjaar, heeft natuurlijk van doen met de hardnekkige harde noordoostenwinden van de afgelopen weken; bij zulke harde tegenwind op trek gaan kost teveel energie. Dat de vogels op 6 april zo massaal op de wieken gingen, geeft aan dat de trekdrang groot moet zijn en tot een ontlading kwam.

Overigens gingen ook Kieviten, Vinken en andere soorten massaal ervandoor.

Bron: Sovon Vogelonderzoek Nederland
Foto: René van Rossum