Raaf

Dood Doet Leven goed voor Raven

ARK Rewilding Nederland
30-DEC-2012 - Dode dieren zijn onmisbaar in de natuur. Een dood dier vervult de functie van een druk bezocht restaurant, waar honderden andere dieren aan de dis schuiven. Al enkele jaren filmt Dood doet Leven deze dieren met cameravallen. Op 1 januari 2013 zijn bij natuurprogramma BuitenGewoon op TV Gelderland unieke beelden te zien van raven die kadavers bezoeken gefilmd met een professionele camera.

Bericht uitgegeven door ARK [land] op [publicatiedatum]

Dode dieren zijn onmisbaar in de natuur. Een dood dier vervult de functie van een druk bezocht restaurant, waar honderden andere dieren aan de dis schuiven. Al enkele jaren filmt Dood doet Leven deze dieren met cameravallen. Op 1 januari 2013 zijn bij natuurprogramma BuitenGewoon op TV Gelderland unieke beelden te zien van raven die kadavers bezoeken gefilmd met een professionele camera.

Kadavers van dode dieren vormen de laatste schakel in een ingenieuze voedselketen die ook wel de ‘Circle of Life’ wordt genoemd. De dood van het ene dier betekent het (over)leven voor een ander. Raven, vossen, buizerds, maar ook klein grut zoals aaskevers, vliegen en kledingmotjes profiteren van het laten liggen van dode dieren. Het laten liggen van grote dode dieren is echter ongebruikelijk in Nederland. Hier hoopt Dood doet Leven verandering in te brengen.

Raaf vliegt weg bij kadaver Edelhert (foto: TV BuitenGewoon)

Op de Veluwe, niet ver van Radio Kootwijk, brengt Staatsbosbeheer verkeersslachtoffers terug in de natuur. De kadaverplek wordt bezocht door onder andere wilde zwijnen en raven. Raven zijn, met rond de honderd broedparen, nog steeds vrij zeldzaam in Nederland en zijn grotendeels afhankelijk van aas om te overleven. Op de Veluwe verdwijnen de meeste dode dieren door jacht en verkeersslachtoffers verdwijnen meestal naar de destructie. Doordat Staatsbosbeheer in dit gebied verkeersslachtoffers terugbrengt in de natuur is dit een waardevol begin tot herstel van de schakel tussen dood en leven.

Raaf (foto: Leo Linnartz)Al enkele jaren brengt Dood doet Leven met onbemande cameravallen het leven op kadavers in beeld. Zodra er beweging is begint de camera automatisch op te nemen en dit leverde al bijzondere beelden op die honderdduizenden keren werden bekeken op YouTube. TV programma BuitenGewoon is het gelukt om unieke beelden te maken van raven die kadavers van edelherten bezoeken. Het verhaal met beelden over Dood doet Leven is op 1 januari 2013 te zien op TV Gelderland en daarna op Facebook.

Tekst: Twan Teunissen, ARK
Foto's: TV BuitenGewoon; Leo Linnartz, ARK