Koniks hengsten Gelderse Poort VOOR EENMALIG GEBRUIK

Nederlandse grazers dragen bij aan nieuwe wildernis in Cantabrië

FREE Nature
19-DEC-2012 - Op woensdag 19 december vertrekt een groep van 27 koniks van FREE Nature richting de bergen in Spaans Cantabrië. Hier gaan ze leven in een unieke wildernis met tal van anderen wilde soorten.

Bericht uitgegeven door FREE Nature [land] op [publicatiedatum]

Op woensdag 19 december vertrekt een groep van 27 koniks van FREE Nature richting de bergen in Spaans Cantabrië. Hier gaan ze leven in een unieke wildernis met tal van anderen wilde soorten.

De koniks worden in hun eigen sociale groepen vervoerd. Dit betekent dat FREE Nature een drietal harems beschikbaar stelt. We kiezen voor deze werkwijze omdat dit de meest ethische manier is. Door dieren in hun eigen groep te verplaatsen, wordt voorkomen dat de dieren onderweg of in hun nieuwe leefomgeving opnieuw de sociale orde moeten vaststellen. Ervaren leiddieren zorgen ervoor dat de overgang naar hun nieuwe leefomgeving zo soepel mogelijk verloopt.

Voorbereidingen voor internationaal transport (foto: Esther Linnartz)

De dieren worden geherintroduceerd in een rewilding-gebied van 1.750 hectare. In hun nieuwe leefomgeving dragen de dieren bij aan een halfopen landschap en een unieke wilderniservaring voor Europa. De afgelopen decennia zijn veel boeren met hun vee vertrokken uit de streek, waardoor een bijzonder landschap dreigde dicht te groeien. Door de herintroductie van wilde grazers wordt dit nu voorkomen en kan er zich een gevarieerd, natuurlijk landschap ontwikkelen. Naast genoemde soorten komen hier wilde soorten voor als steenbok, moeflon, gems, ree en wild zwijn. Ook zijn beer, wolf en meerdere soorten gieren aanwezig. Eerder dit jaar is er een groep wisenten in het gebied los gelaten en herintroductie van soorten als edel- en damhert en wilde ezel staan in de planning. Het totale reservaat groeit hierbij de komende jaren richting de 5.700 hectare. Nergens anders in Europa is zo’n unieke verzameling inheemse grote dieren te vinden!

Herintroductie van wisent in Cantabrië (foto: Flaxfield Nature Consultancy)

De koniks van FREE Nature worden geherintroduceerd samen met koniks van het Groninger Landschap en koniks en heckrunderen vanuit België, beschikbaar gesteld door het Vlaams Ministerie en wildpark Han sur Lesse. Het gehele project is geïnitieerd en wordt begeleid door Joep van de Vlasakker van Flaxfield Nature Consultancy samen met Spaanse partners. Tijdens zijn zoektocht naar wild levende paarden kwam hij onder andere bij FREE Nature terecht.

Uniek open landschap dreigt dicht te groeien met bos (foto: Flaxfield Nature Consultancy)

Tekst: Roeland Vermeulen, FREE Nature
Foto's: Esther Linnartz, FREE Nature; Joep van de Vlasakker, Flaxfield Nature Consultancy