Boomklever

Waarnemingen.be rondt de kaap van 10 miljoen

3-DEC-2013 - Op de website www.waarnemingen.be werd gisteren de tien miljoenste natuurwaarneming geregistreerd. Het ging om een melding van een boomklever in Zonhoven door Marc Lodewijckx. Met tien miljoen waarnemingen op vijf jaar tijd is de website uitgegroeid tot een belangrijke bron voor het natuuronderzoek in België.

Bericht uitgegeven door Natuurpunt Studie [land] op [publicatiedatum]

Op de website www.waarnemingen.be werd gisteren de tien miljoenste natuurwaarneming geregistreerd. Het ging om een melding van een Boomklever in Zonhoven door Marc Lodewijckx. Met tien miljoen waarnemingen op vijf jaar tijd is de website uitgegroeid tot een belangrijke bron voor het natuuronderzoek in België.

Waarnemingen.be is een online meldpunt voor waarnemingen van dieren en planten in de vrije natuur. Natuurliefhebbers voeren er soorten, aantallen en vindplaatsen in. De website is sinds 2008 actief en kende in die 5 jaar een sterke groei. Dagelijks bezoeken gemiddeld 5000 mensen de website en sinds de start waren er al 1,5 miljoen unieke bezoekers.

Waarnemingen.be bevat dan ook een schat aan actuele informatie over de natuur. Er is momenteel informatie over 15.830 soorten over heel België en de databank bevat 1,3 miljoen bewijsfoto’s. Op die manier is waarnemingen.be een belangrijke bron van informatie geworden voor natuurliefhebbers, wetenschappers en beleidsmakers. Bovendien geeft de website de actuele verspreiding van soorten weer op handige kaarten en worden bijzondere vondsten vaak voor het eerst gemeld via dit kanaal.

“Al sinds 1979 houd ik een persoonlijk archief bij van mijn waarnemingen”, zegt Marc Lodewijckx, “maar dankzij waarnemingen.be kan ik dat archief met veel meer mensen delen.” Marc is vooral geïnteresseerd in vogels en de tien miljoenste waarneming is dan ook niet geheel toevallig een Boomklever, een kleine vogel die met de kop naar beneden langs stammen en takken kan klauteren.

Een Boomklever in vol ornaat. (foto: Francois Van Bauwel)

Vrijwillige administrators controleren de meldingen op juistheid. De meer dan 16.000 geregistreerde waarnemers gebruiken de website en de mobiele apps als digitaal notitieboekje en wisselen per jaar meer dan 2 miljoen waarnemingen uit. Daarmee is waarnemingen.be de meest volledige natuurdatabank van ons land.

Het succes van waarnemingen.be illustreert de kracht van citizen science. Vrijwilligers zorgen samen met hun coördinerende organisaties voor een massa aan informatie die onhaalbaar en onbetaalbaar zou zijn als ze met professionele krachten verzameld zou moeten worden. Bovendien is waarnemingen.be een uniek initiatief omdat het de krachten van Vlaamse, Brusselse en Waalse natuurliefhebbers bundelt. Waarnemingen.be werd ontwikkeld door de Nederlandse Stichting Natuurinformatie en wordt in België beheerd door Natuurpunt en haar Waalse zustervereniging Natagora.

Enkele hoogtepunten uit 5 jaar waarnemingen.be:

* 2010: Zeldzame Boommarter wordt slachtoffer van het verkeer in Kalken.

* winter 2010-2011: de grootste invasie ooit van de Witkopstaartmees

* 1 december 2011: Oranje schijnoesterzwam werd voor het eerst in Vlaanderen gemeld.

* voorjaar 2013: Grote aantallen Bruinvissen zwemmen de Schelde op.

* 2/07/2013: Enolmis acanthella, een nieuwe vlinder voor België, wordt gedetermineerd op basis van foto’s.

* 9/08/2013: Een Dwergvinvis wordt voor de Belgische kust gesignaleerd.

Tekst: Wouter Vanreusel, Natuurpunt Studie
Foto: Francois Van Bauwel