Pas op! Raak niet verslaafd aan wintervlinders

De Vlinderstichting
30-NOV-2012 - De kleine wintervlinder is helemaal los gekomen en wordt op veel plekken in ons land gezien. Soms gaat het om vele honderden bijeen. Het leek een matig jaar te worden voor deze soort, maar inmiddels lijkt het erop dat hij in normale aantallen wordt gezien.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting [land] op [publicatiedatum]

De kleine wintervlinder is helemaal los gekomen en wordt op veel plekken in ons land gezien. Soms gaat het om vele honderden bijeen. Het leek een matig jaar te worden voor deze soort, maar inmiddels lijkt het erop dat hij in normale aantallen wordt gezien.

Mannetjes van de kleine wintervlinder zijn soms met tientallen als vlaggetjes op een boomstam te vinden (foto: Kars Veling)Op de invoersites Waarneming.nl en Telmee werden in de eerste twintig dagen van november duidelijk minder kleine wintervlinders gemeld dan in andere jaren. Ook in de vallen van Silvia Hellingman van Biocontrole bleken minder kleine wintervlinders te worden gevangen dan anders. Het was tot dusver een matig jaar, maar het lijkt er op dat de soort nu alsnog flink gaat vliegen.

Zo kregen we bijvoorbeeld een mailtje van Frans Stultjens uit Heythuysen in Limburg. “Gisteren avond (27-11-2012) even naar het sportpark gelopen, volop licht, de tennisbaan ligt zeer gunstig in 'n hoek waar veel bomen en struiken staan. De meeste bladeren zijn nu gevallen dus even kijken naar nachtvlinders. In amper 1 uur tijd telde ik ruim 450 kleine wintervlinder mannetjes en 23 parende kleine wintervlinders. Ook trof ik nog 3 zwartvlekwinteruilen aan. Ook op plaatsen waar geen verlichting was trof ik op de struiken en bomen volop kleine wintervlinders aan, soms wel 20 op 1 boom. Dit is voor herhaling vatbaar, maar kan ook verslavend werken in positieve zin”.

Sommige mannetjes hebben een zware tekening, zoals deze, maar soms zijn ze bijna effen bruin (foto: Kars Veling)Frans was niet de enige met deze ervaring, want op allerlei plekken zijn honderden kleine wintervlinders gemeld. Ook aan de vragen die bij De Vlinderstichting binnenkomen merken we dat deze vlinders flink actief zijn. Mensen hebben er soms meer dan vijf op een verlicht keukenraam zitten en ook krijgen we weer vragen over vlinders die ’s avonds met tientallen voor de koplampen van de auto fladderen in bosrijke streken. Als je ze zelf ook wilt zien en ze zitten niet op je keukenraam, dan kun je ’s avonds vanaf een uur of zeven met een zaklamp stammen van bomen en struiken af gaan zoeken in parken of bossen. Ook midden in stad en dorp kom je ze tegen, zeker als er eiken in het bosje staan. De mannetjes zie je van een  afstand al oplichten, want die zitten meestal met de vleugels als een dagvlinder omhoog gehouden tegen de stam. Zo lijken er wel oplichtende vlaggetjes op de stam te staan. De vrouwtjes zijn veel onopvallender. De vleugels van de vrouwtjes zijn alleen nog maar stompjes en vliegen kunnen ze niet. Meer informatie over wintervlinders vindt u in dit oudere Natuurbericht en op Vlindernet.

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting