Freek Vonk, ambassadeur 2013 Jaar van de vuursalamander

Freek Vonk ambassadeur voor 2013 Jaar van de vuursalamander

Stichting RAVON
7-FEB-2013 - De vuursalamander staat al lang op de Rode Lijst van bedreigde Nederlandse amfibieën en nu staat deze prachtige landsalamander op het punt in Nederland uit te sterven. Daarom heeft RAVON 2013 uitgeroepen tot het Jaar van de Vuursalamander en is de bekende wetenschapper en TV-bioloog dr. Freek Vonk van Naturalis en National Geographic bereid gevonden als ambassadeur op te treden.

Bericht uitgegeven door Stichting RAVON [land] op [publicatiedatum]

De vuursalamander staat al lang op de Rode Lijst van bedreigde Nederlandse amfibieën en nu staat deze prachtige landsalamander op het punt in Nederland uit te sterven. Daarom heeft RAVON 2013 uitgeroepen tot het Jaar van de Vuursalamander en is de bekende wetenschapper en TV-bioloog dr. Freek Vonk van Naturalis en National Geographic bereid gevonden als ambassadeur op te treden.

Freek zal zich een jaar lang inzetten om de vuursalamander te promoten en om de aandacht voor deze soort vast te houden. Het hele jaar door zullen verschillende acties worden georganiseerd om aandacht aan de vuursalamander te besteden. Mensen worden ook gestimuleerd zelf inzamelingsacties voor het behoud van de vuursalamander te voeren. Vanavond heeft Freek Vonk bij het televisieprogramma 'De Wereld Draait Door' de aftrap voor Het jaar van de vuursalamander gegeven; vanmorgen was hij bij Giel Beelen op de radio te horen.

Freek Vonk, ambassadeur voor 2013 Jaar van de vuursalamander (foto: Nico Kroon)

Op het punt van uitsterven
Vuursalamander (foto: Jelger Herder, Digital Nature)De Zuid-Limburgse populatie vuursalamanders was jarenlang stabiel, maar sinds 2008 werden plots dode vuursalamanders gezien. Dit ging gepaard met het waarnemen van verontrustend weinig dieren sinds 2010. RAVON vreest voor het voortbestaan van de soort, en is samen met verschillende partners gestart met het actieplan SOS vuursalamander.

Tekst: Annemarieke Spitzen, Raymond Creemers & Wilbert Bosman, RAVON
Foto's: Nico Kroon; Jelger Herder, Digital Nature