Vuursalamander met bsal (Salamandra salamandra)

Dodelijke salamanderschimmel verspreidt zich

Stichting RAVON
24-MRT-2016 - De invasieve en dodelijke salamanderschimmel lijkt zich uit te breiden. Nieuw onderzoek laat zien dat de schimmel op meer locaties en in meer landen is aangetroffen en meer soorten infecteert dan eerder bekend was. Het is van groot en direct belang om de verspreiding van deze dodelijke schimmel te stoppen en de gevolgen ervan te beperken.

Ook de Alpenwatersalamander kan besmet worden met de schimmel

De invasieve dodelijke schimmel Bsal (Batrachochytrium salamandrivorans) vormt een bedreiging voor Europese salamanders. Deze schimmel is in Nederland ontdekt doordat zij massale sterfte veroorzaakte bij vuursalamanders in Zuid-Limburg. De populatie vuursalamanders is nu in het wild nagenoeg uitgestorven. Laboratoriumonderzoeken hebben laten zien dat de meeste Europese salamanders zeer gevoelig zijn voor een besmetting met de schimmel en snel na besmetting sterven.

Het nu gepubliceerde onderzoek laat zien dat deze ‘salamander-killer’ een veel bredere verspreiding heeft in Nederland en België dan voorheen bekend was. Ook is de schimmel voor het eerst bij wilde salamanders in Duitsland ontdekt. Tenslotte is Bsal ook gevonden bij kleine watersalamanders, een soort die nog niet eerder in het wild besmet was gevonden.

 

Verspreiding van de schimmelziekte Bsal

“Onze resultaten laten zien dat de range waarin Bsal zich bevindt een gebied bestrijkt van ten minste 10.000 vierkante kilometer in Nederland, België en Duitsland” zegt Annemarieke Spitzen, eerste auteur van het artikel. Ze voegt toe: “We laten zien dat de schimmel een veel bredere verspreiding heeft in Europa en een bredere range van soorten besmet dan eerder bekend was. Dit kan duiden op een recente verspreiding van de schimmel, of duiden op reeds besmette plekken die tot voor kort onopgemerkt bleven. De aanwezigheid van Bsal bij wilde salamanders kan gemakkelijk over het hoofd worden gezien, omdat de symptomen pas zichtbaar worden tegen het einde van het ziekteverloop”.

Het internationale onderzoeksteam benadrukt verder dat de monitoring van deze schimmelziekte erg belangrijk is. Spitzen vraagt hierbij om hulp van het publiek: “meld alstublieft zieke of dode salamanders zodat we de verspreiding van de schimmel verder in kaart kunnen brengen en de impact van de ziekte op inheemse soorten verder kunnen bestuderen”. Melden kan door een email te sturen aan: ziektes@ravon.nl of contact op te nemen met het RAVON-kantoor op 024-7410600.

Meer lezen

Tekst: Annemarieke Spitzen, RAVON
Foto's: Frank Pasmans (leadfoto: vuursalamander); Jelger Herder