Athene noctua. Steenuil

Steenuilen voor de camera

Vogelbescherming Nederland
5-FEB-2013 - Al jarenlang is de steenuil de publiekslieveling van Beleef de Lente, het webcamproject van Vogelbescherming. Goed nieuws: ook dit jaar kunnen we vanaf 1 maart weer gluren in zijn nest.

Bericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland [land] op 5 februari 2013

Al jarenlang is de steenuil de publiekslieveling van Beleef de Lente, het webcamproject van Vogelbescherming. Goed nieuws: ook dit jaar kunnen we vanaf 1 maart weer gluren in zijn nest.

Steenuil (foto: Saxifraga-Martin Mollet)Beleef de Lente gaat op 1 maart voor de 7e keer van start. Vanaf het eerste begin is de steenuil een van de vaste camera-gasten. En terecht. Het kleine, knuffelige steenuiltje heeft de harten van de kijkers gestolen. Vanaf het moment dat de camera’s voor de eerste keer aan gingen is de steenuil publiekslieveling. Kijkers van Beleef de Lente zijn zo betrokken bij deze vogel, dat ze meewerken aan onderzoek van STONE. Wat eten de steenuilen, hoeveel en wanneer? Dat levert gegevens op die inzicht geven in de voedselvoorziening en de mogelijke gevolgen daarvan. Dag en nacht zitten de kijkers te turven achter de computer. 

Het kon dan ook niet anders dan dat de steenuil dit jaar opnieuw van de partij zou zijn. Na het dramatische broedseizoen van vorig jaar, hopen we nu op mooiere gebeurtenissen.
Achter de Beleef de Lente-schermen gebeurt bovendien van alles om steenuilen in het Nederlandse landschap te behouden. Heeft u steenuilen in uw omgeving? Lees dan vooral verder!

Steenuil-veilige veedrinkbak
Er verdrinken jaarlijks (te)veel steenuilen in veedrinkbakken. Het gaat vaak om jonge vogels. Steenuilwerkgroep STONE heeft een even simpele als doeltreffende oplossing ontwikkeld: een steenuilveilige veedrinkbak. Bijna 300 vrijwilligers starten in het voorjaar met een demonstratieset van de drinkbak. Later dit jaar worden de bakken in productie genomen. Zie Steenuil.nl voor meer informatie. 

Tekst: Lars Soerink en Marieke Dijksman, Vogelbescherming Nederland
Foto: Saxifraga-Martin Mollet