Van klein naar groot: larve, nimf, volwassen mannetje en volwassen vrouwtje kruipen rond op het doek dat voor tekenvangsten gebruikt wordt

Tekenactiviteit verder omlaag

De Natuurkalender
30-SEP-2012 - Doordat de temperaturen in de komende periode verder zullen dalen neemt de tekenactiviteit verder af tot het laagste niveau, zo blijkt uit Tekenradar.nl. Zo’n tien procent van de teken is echter nog op zoek naar bloed.

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender [land] op [publicatiedatum]

Doordat de temperaturen in de komende periode verder zullen dalen neemt de tekenactiviteit verder af tot het laagste niveau, zo blijkt uit Tekenradar.nl. Zo’n tien procent van de teken is echter nog op zoek naar bloed.

Teken op grasspriet (foto: Harry Weerman)Het tekenactiviteitniveau ligt momenteel voor heel Nederland op ‘Gering’. De afgelopen week zijn er via Tekenradar.nl nog ruim 60 tekenbeten gemeld. Ondanks dat dit aantal maar een fractie is van het werkelijk aantal mensen dat een tekenbeet heeft opgelopen ligt het aantal tekenbeten vele malen lager dan in het hoogseizoen. Volgens de tiendaagse activiteitverwachting van vandaag zal vanaf 5 oktober in het noorden van het land het activiteitniveau voor het eerst na de zomer weer teruglopen tot ‘Minimaal’. In de daaropvolgende dagen zullen vanuit het noorden grotere delen van Nederland in de ‘Minimaal’ categorie komen. ‘Minimaal’ is de laagste stand en betekent dat de kans op het oplopen van een tekenbeet zeer laag is. Minimaal betekent niet dat er helemaal geen teken actief zijn.

In deze tijd van het jaar gaat ongeveer negentig procent van de larven, nimfen en volwassen teken die nog niet bloed gezogen hebben in winterrust op een vochtige plek in de bodem. Tijdens de winterrust verbruiken ze zeer weinig energie. Ze komen volgend voorjaar pas weer tevoorschijn om op zoek te gaan naar bloed. Zo’n tien procent van de actieve teken gaat echter de komende weken nog op zoek naar een gastheer om een bloedmaal te bemachtigen. Het zijn deze nog actieve teken die we de komende weken tegen kunnen komen als we ons in het groen begeven. De nog actieve teken zijn in deze periode van het jaar beduidend minder actief dan in de zomer aangezien de temperatuur lager ligt en teken koudbloedige dieren zijn. Zodra de temperatuur in de herfst en winter sterk oploopt kan het activiteitniveau weer oplopen. Het advies blijft dan ook altijd dat men zichzelf moet controleren op tekenbeten na een bezoek aan een omgeving waar teken voorkomen ook al is de kans op een ontmoeting met een teek en dus een tekenbeet een stuk lager dan in de voorgaande maanden. Mocht u onverhoopt toch een tekenbeet oplopen dan verzoeken wij u om deze te melden op Tekenradar.nl en de teek die u gebeten heeft op te sturen naar het RIVM.

Om de tekenactiviteitverwachting op Tekenradar.nl verder te verbeteren willen we u vragen om een enquête van 14 (meerkeuze-)vragen te beantwoorden over het gebruik. De antwoorden zullen anoniem worden verwerkt. Klik hier om naar de enquête te gaan.

Tekst: Arnold van Vliet, De Natuurkalender, Wageningen University
Foto: Harry Weerman