De bovenstaande foto's zijn beschikbaar gesteld door de Stichting Samenwerkende Artsen en Adviesorganisaties in de Gezondheidszorg (SAAG).

Tekenactiviteit loopt komende dagen op

De Natuurkalender
4-MRT-2013 - Met het flink oplopen van de temperatuur de komende dagen worden ook teken weer actief. Het tekenactiviteitsniveau zal in grote delen van het hele land oplopen en in het zuidoosten van het land naar het einde van de week de categorie ‘Middelmatig’ bereiken. Het is daarom belangrijk dat u zich na een bezoek aan het groen controleert op tekenbeten.

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender [land] op [publicatiedatum]

Met het flink oplopen van de temperatuur de komende dagen worden ook teken weer actief. Het tekenactiviteitsniveau zal in grote delen van het hele land oplopen en in het zuidoosten van het land naar het einde van de week de categorie ‘Middelmatig’ bereiken. Het is daarom belangrijk dat u zich na een bezoek aan het groen controleert op tekenbeten.

Van links naar rechts: larve, nimf, volwassen mannetje en volwassen vrouwtje (foto: Fedor Gassner)Het huidige tekenactiviteitsniveau op Tekenradar.nl staat nog op minimaal. Dat is in de afgelopen weken niet anders geweest. Desondanks zijn er in de afgelopen week enkele tekenbeten gemeld, vooral in het midden van het land. Het geeft aan dat ook bij een minimaal activiteitsniveau er een kleine kans is op tekenbeten.

De tekenactiviteit zal naar verwachting vanaf halverwege deze week op gaan lopen. Dit heeft alles te maken met de verwachte temperatuurstijging. In Maastricht kan de maximumtemperatuur oplopen tot 16 graden Celsius. In het noordwesten zal de maximumtemperatuur enkele graden lager liggen. De tekenactiviteit zal in het noordwesten misschien net het stadium ‘Gering’ bereiken terwijl in het zuidoosten de tekenactiviteit op ‘Middelmatig’ komt. Indien de temperatuur nog een paar hoger komt kan zelfs het niveau 'Hoog' bereikt worden. De activiteitsverwachting zegt overigens niets over hoeveel teken op een bepaalde plaats zitten. Als de tekendichtheid laag is dan is zelfs bij een hoge tekenactiviteit de kans op een tekenbeet gering. Helaas zijn tekendichtheden nog niet te schatten. De langetermijnverwachting van het KNMI laat zien dat na volgend weekend de temperaturen weer sterk naar beneden gaan en dat we ’s nachts mogelijk weer vorst krijgen. De tekenactiviteit zal dan weer terugzakken naar gering. Er zit echter nog veel onzekerheid in de temperatuursverwachting.

Tekenactiviteitsverwachting voor 10 maart gemaakt op 4 maart 2013 (bron: Tekenradar.nl)

Na een relatief lange koudeperiode verlangen veel mensen naar zon en hoge temperaturen. Ideale omstandigheden om de natuur in te trekken en op zoek te gaan naar het eerste bloeiende klein hoefblad, speenkruid of maarts viooltje of in de tuin aan de gang te gaan. Een verhoogde tekenactiviteit betekent absoluut niet dat u het groen moet mijden. Het betekent wel dat u zichzelf en eventueel uw kinderen controleert op tekenbeten nadat u in het groen bent geweest. Als teken maar kort vast zitten blijft de kans op besmetting met de Borrelia-bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken laag. Als u een tekenbeet opgelopen heeft vragen wij u die te melden op www.tekenradar.nl en de teek die u van uw lichaam haalt, op te sturen naar het Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu. Meer informatie over dit onderzoek vindt u op deze pagina.

Tekst: Arnold van Vliet, De Natuurkalender, Wageningen University
Foto: Fedor Gassner