Veel egels gemeld tijdens egelweekend

Zoogdiervereniging
1-OKT-2012 - Het derde egelweekend afgelopen 15/16 september was een succes. Uit heel Nederland kwamen via de speciale invoermodule bij de Zoogdiervereniging meldingen van egels binnen. Niet alleen levende exemplaren in de achtertuin maar ook heel wat verkeersslachtoffers werden er gemeld.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging [land] op [publicatiedatum]

Het derde egelweekend afgelopen 15 en 16 september was een succes. Uit heel Nederland kwamen via de speciale invoermodule bij de Zoogdiervereniging meldingen van egels binnen. Niet alleen levende exemplaren in de achtertuin maar ook heel wat verkeersslachtoffers werden er gemeld.

Een overzicht van egelwaarnemingen in heel Nederland vanaf het jaar 2000 tot nu toe is te zien in onderstaand verspreidingskaartje. Wie goed kijkt ziet het wegennet van Nederland er in terug, dat komt doordat egelwaarnemingen zeer regelmatig afkomstig zijn verkeersslachtoffers.

Egelwaarnemingen in Nederland vanaf 2000 (bron: Zoogdiervereniging)

Het leuke van een egelweekend is dat er in korte tijd veel meldingen van egels bij komen. Hierdoor wordt het beeld waar egels voorkomen steeds completer. Egels worden in vrijwel heel Nederland waargenomen. Ook in dorpen en steden. Opvallend is dat er in bepaalde delen van Nederland geen egels worden gemeld. Zijn dat nu gebieden waar geen egels voorkomen of wordt daar gewoon minder gekeken? Na het eerste egelweekend waren opvallend witte delen Flevoland, Noord-Holland en de Veluwe. Flevoland en Noord-Holland hebben een flinke inhaalslag gemaakt. Alleen op de Veluwe worden nog steeds weinig egels gemeld. Dat zou goed met het biotoop te maken kunnen hebben. Egels voelen zich meer thuis in kleinschalige cultuurlandschappen dan in uitgestrekte (naald)bossen zoals op de Veluwe.

Egels melden?
Ook nu nog kunnen egels nog worden doorgegeven. Melden van egels gaat gemakkelijk. De Zoogdiervereniging heeft een speciale gebruiksvriendelijke module ontwikkeld waar iedereen in een paar stappen de waarneming van een egel kan doorgeven.

Het meldpunt is te vinden op www.zoogdiergezien.nl*

*Natuurlijk kunnen waarnemingen ook worden doorgegeven via de invoermodules van Telmee.nl en Waarneming.nl.

Tekst: Neeltje Huizenga, Zoogdiervereniging
Kaart: Zoogdiervereniging