jonge grijze zeehond, www.zoogdiervereniging.nl

Engelse pup aangespoeld op Texel

Ecomare
7-NOV-2012 - Onlangs werd op het Texelse strand een jonge grijze zeehond gevonden. Dit is erg vroeg: Nederlandse grijze zeehonden worden normaalgesproken in de winter geboren. Toch lag ze er echt. De dierverzorgers ontdekten al snel hoe dat kon. Het was geen Nederlandse zeehond, maar een Engelse! In Engeland verschijnen de eerste jonge grijze zeehonden al in het begin van de herfst. Loes, zoals de pup is genoemd, heeft een reis van ruim 550 kilometer in de flippers.

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

Onlangs werd op het Texelse strand een jonge grijze zeehond gevonden. Dit is erg vroeg: Nederlandse grijze zeehonden worden normaalgesproken in de winter geboren. Toch lag ze er echt. De dierverzorgers ontdekten al snel hoe dat kon. Het was geen Nederlandse zeehond, maar een Engelse! In Engeland verschijnen de eerste jonge grijze zeehonden al in het begin van de herfst. Loes, zoals de pup is genoemd, heeft een reis van ruim 550 kilometer in de flippers.

Uitgeput
Jonge grijze zeehond (foto: Richard Witte van den Bosch)De dierverzorgers herkenden de herkomst van Loes aan de rode streep die zij op haar vacht heeft. Op de Farne-eilanden tellen de beheerders de geboren zeehonden door de nieuwe pups elke week met een andere kleur verf te merken. Hoofdbeheerder David Steel van de National Trust wist dan ook te vertellen dat Loes, samen met haar leeftijdgenoten, op 10 oktober op South Wamses is gemerkt. Ze is dus hooguit 4 weken oud. Door de oversteek is het jonge dier uitgeput en uitgedroogd, en heeft ze een aantal wondjes. De dierverzorgers bij Ecomare hebben hun handen vol aan de kleine avonturierster.

Overzwemmers
Het is niet de eerste keer dat jonge grijze zeehonden vanuit Engeland de Nederlandse kust bereiken. Twee jaar geleden strandden er vlak na elkaar drie jonge zeehonden van de Farne-eilanden op Texel. Ze hadden alle drie een andere kleur en waren dus in verschillende weken geboren. Waarschijnlijk waren de pups tijdens een zware storm van de kust gespoeld en op drift geraakt.

Na elkaar
De eerste grijze zeehondenpups van het jaar worden al eind augustus geboren, aan de westkant van Schotland. Dan volgen noordelijke kolonies zoals die bij de Orkney's in het bovenste puntje van Schotland en daarna de Farne-eilanden, die aan de oostkant van Engeland liggen. Als laatste in het rijtje krijgen de grijze zeehonden in Nederland hun jongen. Dat is meestal pas in december. Grijze zeehonden zwemmen makkelijk heen en weer tussen Nederland en Engeland. Er is dus veel uitwisseling tussen de groepen langs de Noordzee. Het is niet bekend waarom op de ene plek de vrouwtjes hun jongen in de herfst krijgen, terwijl op zwemafstand de jongen midden in de winter worden geboren.

Meer weten?
In de encyclopedie van Ecomare kun je meer lezen over grijze zeehonden. Op het blog van David Steel kun je meer vinden over de zeehonden op de Farne-eilanden.

Tekst: Ecomare
Foto: Richard Witte van den Bosch, Zoogdiervereniging