Zeehondenprematuur op het strand

Ecomare
19-MRT-2013 - Piepklein was het dode zeehondje dat vorige week op het strand van Castricum werd gevonden. Niet alleen het formaat verraadt dat het diertje veel te vroeg is geboren. Ook de lange witte haren laten dat zien. De pups van de gewone zeehond komen met korte grijze haren ter wereld. De lange witte haren verliezen ze al in de baarmoeder, vlak voor de geboorte. Zo ver was deze zeehondenpup nog lang niet. Het had nog wel een paar maanden te gaan. Het geboorteseizoen van gewone zeehonden is van mei tot en met juli.

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

Piepklein was het dode zeehondje dat vorige week op het strand van Castricum werd gevonden. Niet alleen het formaat verraadt dat het diertje veel te vroeg is geboren. Ook de lange witte haren laten dat zien. De pups van de gewone zeehond komen met korte grijze haren ter wereld. De lange witte haren verliezen ze al in de baarmoeder, vlak voor de geboorte. Zo ver was deze zeehondenpup nog lang niet. Het had nog wel een paar maanden te gaan. Het geboorteseizoen van gewone zeehonden is van mei tot en met juli.

Lange zwangerschap
Gewone zeehonden paren van begin augustus tot half september. De zwangerschap duurt elf maanden. Daarvan zijn de eerste maanden een zogenaamde 'stille zwangerschap'. De bevruchte eicel nestelt zich namelijk pas na een maand of drie in de baarmoeder en begint dan te groeien. Eigenlijk is de draagtijd dus maar zeven maanden.

Te vroeg geboren gewone zeehonden hebben lange witte haren (foto: Jan Stokkink)

Zwemmen
De jongen worden geboren tijdens laagwater, op drooggevallen zandbanken in de Waddenzee. De zandbanken zijn maar een paar uur droog en dan wordt het alweer vloed. Dankzij de korte haren kan de pup dan meteen mee het water in. Een zeehondenmoeder zorgt drie tot vijf weken voor haar pup. Daarna laat ze het alleen en gaat ze weer op mannenjacht. Dan wordt er opnieuw een jonge zeehond gemaakt.

Prematuur
Er worden maar heel zelden te vroeg geboren zeehonden gevonden en bijna altijd zijn ze al dood. In 2010 werd op Texel een levend prematuurtje gevonden. Deze woog amper 7,5 kilogram en had haar witte vacht nog. Omdat er geen moeder meer in de buurt was, werd ze opgevangen door Ecomare. Hoewel dit zeehondje ongeveer een week te vroeg geboren was, was het een pittige tante. Een paar maanden later is ze gezond en wel weer vrijgelaten in zee.

Meer weten?
De Dierenambulance Kennemerland heeft het te vroeg geboren zeehondje van het strand opgehaald; op hun Facebook-pagina is meer te lezen over de vondst. In de encyclopedie op de website van Ecomare is meer te vinden over gewone zeehonden.

Tekst: Ecomare
Foto: Jan Stokkink