Beekmijtertje

Witte mijtertjes verbazen

Nederlandse Mycologische Vereniging
10-APR-2013 - Paddenstoelen zijn sterk afhankelijk van water. Het Mijtertje, één van de weinige waterpaddenstoelen die ons land kent, lost dit probleem op door zijn hele leven in het water door te brengen. Het Mijtertje was alleen bekend in een oranje uitvoering; vorig jaar zijn er op één plek echter ook witte exemplaren gevonden.

Bericht uitgegeven door de Nederlandse Mycologische Vereniging [land] op [publicatiedatum]

Paddenstoelen zijn sterk afhankelijk van water. Het Mijtertje, één van de weinige waterpaddenstoelen die ons land kent, lost dit probleem op door zijn hele leven in het water door te brengen. Het Mijtertje was alleen bekend in een oranje uitvoering; vorig jaar zijn er op één plek echter ook witte exemplaren gevonden.

Of het nu een koude of milde lente is, het Mijtertje (Mitrula paludosa) is rond deze tijd altijd te vinden in het voedselarme water van schaduwrijke kwel- en brongebieden in het oostelijk deel van ons land. Door de constante temperatuur van het kwelwater hebben strenge winters weinig invloed op het tijdstip waarop de paddenstoeltjes verschijnen. In de lente zijn de kleine vruchtlichamen goed zichtbaar als oranje minilantaarntjes. De oranje kleur hebben ze te danken aan pigmenten in het schimmelweefsel.

Oranje en witte Mijtertjes (foto: Leo Knol)

Vorig jaar werden echter op één plaats witte Mijtertjes gevonden. Dat is iets bijzonders want er zijn naar mijn weten nog niet eerder Mijtertjes gevonden met witte vruchtlichamen. De vinders houden de plaats liever geheim, maar waren wel bereid foto's in te sturen. Eerst werd nog gedacht aan een nieuwe soort maar het bleek toch het gewone oranje Mijtertje dat door afwezigheid van pigment kleurloos was.

Witte mijtertjes (foto: Fons Kolkman)Mijtertjes vormen een klein geslacht op het Noordelijk halfrond; tot nu toe zijn er twee soorten uit Europa bekend. Ze zijn in Nederland sterk achteruitgegaan en verdienen bescherming waar ze nog groeien.  Het paddenstoeltje groeit op rottende afgevallen bladeren en naalden. Daarom levert het schoonmaken van kwelkoppen en andere plekken waar het voorkomt, naast vervuiling en verdroging, een belangrijke bedreiging.

Kent u een vindplaats van het Mijtertje in uw omgeving? Kijk dan eens of er daar ook witte Mijtertjes tussen de normale oranjegekleurde vruchtlichamen zitten.

Tekst: Menno Boomsluiter, Nederlandse Mycologische Vereniging
Foto's: Leo Knol, Fons Kolkman