Heidehommel

Zeldzame heidehommel in de Bruuk

24-MEI-2013 - Tijdens opnames van het TV programma BuitenGewoon werd op 21 mei de zeldzame heidehommel ontdekt in de Bruuk bij Groesbeek. De heidehommel is een soort van de Rode Lijst en is zeer sterk achteruit gegaan. In de Bruuk was de soort nog nooit eerder gezien.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Tijdens opnames van het TV programma BuitenGewoon werd op 21 mei de zeldzame heidehommel ontdekt in de Bruuk bij Groesbeek. De heidehommel is een soort van de Rode Lijst en is zeer sterk achteruit gegaan. In de Bruuk was de soort nog nooit eerder gezien.

De heidehommel werd ontdekt tijdens TV opnames in het bijzondere natuurgebied de Bruuk. Ecoloog Stijn Schreven was met de programmamakers van BuitenGewoon op zoek naar wilde bijen en hommels en kwam bij toeval de heidehommel tegen. Deze hommel was ondanks het slechte weer actief en vloog op de bloemen van heidekartelblad.

Heidehommel (foto: Stijn Schreven)

De heidehommel is bijna verdwenen uit de Nederlandse natuur. Vroeger kwam de hommel verspreid voor op de hoge zandgronden, in Zuid-Limburg en langs de kust. De soort leeft vooral op hoogvenen en vochtige heide met een rijkdom aan bloemen. Door verdroging van natuurgebieden en intensivering van de landbouw is deze hommel de afgelopen tientallen jaren sterk achteruit gegaan en nu vrijwel beperkt tot Drenthe en een enkele plek in Noord-Brabant. Uit gegevens van EIS-Nederland blijkt dat in Gelderland deze hommel al bijna 50 jaar verdwenen was, de laatste vondst dateerde uit 1965 bij Ede. Volgens ecoloog Stijn Schreven is het een zeer bijzondere vondst en laat het zien hoe bijzonder natuurgebied de Bruuk is. Later dit jaar kan duidelijk worden of er in de Bruuk een populatie heidehommels aanwezig is.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.
Zeldzame heidehommel gevonden in de Bruuk (film: TV BuitenGewoon)

Tekst: Twan Teunissen, TV BuitenGewoon en Stijn Schreven
Foto: Stijn Schreven
Film: TV BuitenGewoon