Heidekartelblad,  GNU Free Documentation License

Forse toename zeldzaam heidekartelblad bij Valkenswaard

5-JUN-2012 - Het heidekartelblad is een zeer zeldzame soort die in Brabant nog mondjesmaat vindbaar is. Sinds Natuurmonumenten een uitgekiend beheer van begrazing en maaien inzet, is de soort op De Plateaux bij Valkenswaard flink in opmars.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Het heidekartelblad is een zeer zeldzame soort die in Brabant nog mondjesmaat vindbaar is. Sinds Natuurmonumenten een uitgekiend beheer van begrazing en maaien inzet, is de soort op De Plateaux bij Valkenswaard flink in opmars.

Aangepast beheer
Heidekartelblad (foto: Bernd Haynold)Op de plek waar nu het heidekartelblad is toegenomen, stond voorheen bos. Natuurmonumenten heeft een deel van het bos gekapt en de bovenlaag van de bodem weggeschraapt. Galloways grazen in het gebied en om het jaar maait Natuurmonumenten de heide. “Prachtig om deze successen te zien”, het heidekartelblad is meer dan verdubbeld en ook de klokjesgentiaan neemt in aantallen toe” aldus Michel Hendrix, boswachter op De Plateaux. Goed beheer zorgt er voor dat ook andere planten, zoals klokjesgentiaan en liggende vleugeltjesbloem, meeprofiteren. 

Halfparasiet
Heidekartelblad, een plant met kleine roze bloemen, is een halfparasiet. Het lieflijke plantje steelt voedingstoffen van buren, onder andere grassen, om zelf te kunnen groeien. Ook mieren zetten ze in voor hun voortbestaan. De plant heeft een oliehoudende verdikking die mieren aantrekt; de mieren zorgen op hun beurt weer voor de zaadverspreiding van deze Rode Lijst soort.

Bron: Natuurmonumenten
Foto: Bernd Haynold, GNU Free Documentation License