Snelle Chris nu in België!

18-APR-2013 - Dat het niet goed gaat met veel van onze trekvogels is intussen wel door iedereen geweten. Om onze kennis en inzichten in het trekgebeuren te vergroten, is er sinds kort de hype van de verschillende soorten zenders, gebruikt om de routes van diverse soorten te volgen. En gezenderde koekoek Chris kwam gisteren terug in België aan!

Bericht uitgegeven door Natuurbericht [land] op [publicatiedatum]

Dat het niet goed gaat met veel van onze trekvogels is intussen wel door iedereen geweten. Om onze kennis en inzichten in het trekgebeuren te vergroten, is er sinds kort de hype van de verschillende soorten zenders, gebruikt om de routes van diverse soorten te volgen. En gezenderde koekoek Chris kwam gisteren terug in België aan!

In Engeland startte het BTO (British Trust for Ornithology) in 2011 een project op waarbij ze met satellietzenders enkele koekoeken volgen op hun trek naar Afrika en terug. De koekoek is nl. een van de vogels die in Engeland (maar ook daarbuiten) zwaar achteruitgaan, en waarvan niet veel was geweten buiten zijn Engels territorium.
De gebruikte satellietzenders werken met zonne-energie. Ze zenden tien uur uit en gaan dan voor 48 uur in ‘slaapmodus’ om de batterijen op te laden.

Koekoek (Foto: Pieter Cox)

De groep van 2011 gaf interessante resultaten. De koekoeken arriveerden allemaal in hun overwinteringsplaats. De terugweg bleek gevaarlijker en twee dieren kwamen om. Van een derde liet vermoedelijk de zender het afweten. Aangemoedigd door het succes van het vorige jaar werden in 2012 weer een aantal extra koekoeken met een zender uitgerust. Deze keer vogels uit Schotland en Wales, om te onderzoeken of zij dezelfde routes zouden gebruiken. Deze keer liep het minder goed af: slechts enkele van hen haalden het tot in hun overwinteringsplaats. Degenen die het overleefden, worden nu met argusogen verder opgevolgd.

Een van de overlevenden is Chris, de enige koekoek die nu voor het tweede jaar gevolgd kan worden. In 2012 vertrok hij begin maart uit Congo, om via Kameroen, Togo en Ghana Ivoorkust te bereiken. Daar verbleef hij enkele weken om vervolgens de Sahara te doorkruisen, en trok onmiddellijk verder door tot in Italië om daar weer even te rusten. Pech met het weer deed hem allicht langer blijven dan gepland. Vervolgens trok hij in één ruk door naar Engeland, om daar begin mei terug thuis te belanden. Maar als enige koekoek die ook een tweede jaar gevolgd kon worden, rees dan de vraag vooral: zou hij in 2013 dezelfde route nemen? Gezenderde koekoek Chris (Foto: Phil Atkinson, The British Trust for Ornithology)
Begin maart 2013 vertrok Chris opnieuw vanuit Congo. Kameroen werd de eerste halte. Vervolgens werd er een signaal ontvangen vanuit Nigeria, van waaruit hij verder doorvloog naar Ghana en zich even oppepte voor de volgende vlucht. De volgende halte, hiermee weer de Sahara achter zich latend, bleek deze keer echter Noord-Algerije te zijn. Duidelijk een andere route dus! Zijn volgende halte in Italië lag een stuk noordelijker dan die van het jaar voordien en hij trok ook onmiddellijk door naar Midden-Frankrijk. De verwachting was groot dat hij dan meteen zou oprukken naar Engeland, maar de regen leek hem tegen te houden. Enkele dagen later rukte hij toch op tot het oosten van Parijs en stuitte daar weer op regen. Maar Chris liet zich niet kennen en vloog verder door, recht naar het noorden… om zo op 16/04 in Zuid-België te belanden. Hij kwam deze buurt al eens verkennen op een mini-Noordeuropese trip vorig jaar in juni. In Engeland zijn ze benieuwd naar wat er nu nog gaat volgen: blijft hij in België hangen, of vliegt hij toch nog terug naar huis?

Tekst: Karin Gielen, Natuurpunt Studie
Foto's: Phil Atkinson (The British Trust for Ornithology), Pieter Cox
Referentie: www.bto.org/cuckoos